skin

Ali so spreji za porjavitev varni? Preberi, kaj moraš vedeti o njih pred uporabo!

Umetna porjavitev se mnogim zdi kot boljša izbira, saj ta ne vključuje škodljive izpostavljenosti UV žarkom, vendar pa to še ne pomeni, da je popolnoma brez tveganja. Poletje se kmalu bliža in nekaterim se bleda polt ne zdi privlačna. Če iščeš način, kako poskrbeti za poletni sijaj, preveri, kaj moraš vedeti o samoporjavitvenih sredstvih.

0

Glavna aktivna sestavina samoporjavitvenih sredstev, ki je odgovorna za želeni zlato rjavi videz, je spojina dihidroksiaceton (DHA). Pravzaprav gre za brezbarvno sladkorno spojino, zagorelost pa je rezultat kemične reakcije med beljakovinami v zgornjih plasteh kože in sladkorji v DHA. Obe spojini reagirata in tvorita rjavo beljakovino, ki se tesno veže na kožo, zato se porjavitev ne da zlahka sprati.

Kljub temu se pogosto zgodi, da so rjuhe po uporabi obarvane, ker traja približno od 7 do 10 dni, da se barva na vrhnjem sloju kože popolnoma odstrani in za sabo pusti zlat odtenek.

Pozitivne posledice uporabe samoporjavitvenih sredstev

S samoporjavitvenimi sredstvi je naša koža po uporabi videti kot sveže s plaže, vendar njihove prednosti poleg lahkotnega sijaja zagotavljajo mnogo več.

#1 UV žarki predstavljajo ogromno škodo za naše telo

Če se izogneš UV žarkom in raje uporabiš umetno sredstvo, lahko to dolgoročno koristi zdravju in videzu kože. Sevanje sonca, solarij in LED svetila za sušenje gelisha na nohtih vsebujejo UV žarke, ki prispevajo k razvoju melanomov in vrstam kožnega raka. Uporaba širokospekterske sončne kreme z zaščitnim faktorjem (SPF) vsaj 30 lahko pomaga zaščititi kožo pred škodljivimi vplivi žarkov UVA in UVB.

#2 Zagotavlja sijaj z naravno, ekološko alternativo sončenja

Ena od najbolj očitnih prednosti umetnega sredstva za sončenje je, da zagotavlja s soncem poljubljen sijaj, ne da bi ogrožali svoje zdravje z izpostavljenostjo sončnim žarkom. Koža je naš največji organ, ki mu s samoporjavitvenimi sredstvi zagotavljamo najvarnejši način sijaja.

#3 Za kožo nosečnic je umetni sijaj boljša alternativa sončenja

Koža je med nosečnostjo običajno bolj občutljiva na svetlobo, zato so nosečnice izpostavljene večjemu tveganju za opekline, izpuščaje in nepravilno pigmentacijo. Sončenje povzroči pregrevanje in dehidracijo, kar je lahko v prvem trimesečju nosečnosti povezano z nekaterimi prirojenimi napakami.

Negativne posledice uporabe samoporjavitvenih sredstev

#1 Aerosoli so velika tveganja za pljučna obolenja

Čeprav je DHA odobrena za lokalno uporabo, lahko ob vdihavanju aerosolov, ki nastanejo pri uporabi porjavitvenih razpršil, trpi zdravje pljuč. Ti se ne smejo vdihavati, zaužiti ali izpostavljati predelom, ki jih pokriva sluznica, vključno z ustnicami, nosom ter predeli okoli oči (od vrha lica do nad obrvjo). Aerosoli v izdelkih lahko še poslabšajo težave ljudi s pljučnimi boleznimi, kot je astma.

#2 Dodane dišave

Še ena skrb so dodane dišave v izdelkih za umetno porjavitev, ki lahko imajo prijeten vonj, vendar dražijo kožo. Na dišave so lahko občutljivi zlasti ljudje z ekcemi. Če imaš to stanje kože, najprej opravi test na koži, pri katerem naneseš majhno količino izdelka na en predel kože, na primer za ušesom in opazuj, kako se tvoja koža odziva.

#3 Madeži 

Blagovne znamke poskrbijo za temnejše odtenke z večjo količino beljakovin v svojih izdelkih. Pojavijo se lahko madeži, draženja in reakcije na koži.

#4  Brez SPF zaščitnega faktorja

Lažnim vtisom, da je koža zaradi samoporjavitvenih sredstev tudi bolj odporna proti UV žarkom in se ne opeče tako hitro ali tako močno, zavede ogromno ljudi. Ni nujno, da zagotavljajo zaščito pred UV žarki, razen če je na etiketi izdelka izrecno navedeno, da vsebuje zaščitni faktor SPF.

 

Kljub prednostim samoporjavitvenih sredstev obstajajo tudi slabosti, ki jih je treba upoštevati preden skočiš v kabino s porjavitvenimi razpršili ali za zlato rjav odtenek kože poskrbiš kar doma.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title