skin

Ali bi si morali obraz umivati z mrzlo vodo?

Vsakodnevno umivanje obraza je izjemno pomembna skrb za kožo. S tem se znebimo nečistoč, kot so umazanija, smeti in bakterije, ter kožo očistimo in osvežimo. Stvari se lahko zapletejo, če nismo prepričani, kolikokrat na dan bi si morali umiti obraz, katere izdelke uporabiti ali celo kakšno temperaturo vode uporabiti. Topla? Vroča? Hladna? Če te zanima katero temperaturo izbrati, potem beri dalje.

0

Hladna voda in koža

Umivanje s hladno vodo na kožo vpliva na številne pozitivne načine. Ena od teh potencialnih koristi je na primer preprečevanje aken. Vroča voda namreč odstranjuje olja, ki lahko povzročijo izbruhe, zato lahko koža začne proizvajati še več maščob. V tem primeru lahko hladna voda odlično uravnava raven olja.

Hladna voda je lahko boljša tudi za nekatera kožna stanja, saj vroča voda povzroči, da se krvne žile bolj razširijo, zaradi česar je koža videti bolj rdeča.

Prednosti hladne vode

Preden se odločiš za hladno vodo, si najprej oglej te prednosti hladne vode.

  1. Hladna voda je lahko še posebej koristna za suho kožo ali kožo, nagnjeno k aknam.
  2. Če imaš kronično suho kožo, lahko vroča voda zmanjša raven sebuma (olj) in poslabša težave, zato je hladna voda dobra alternativa.
  3. Zmanjša videz vidnih por.
  4. Prav tako lahko najdeš več zdravstvenih koristi hladnega prhanja, ki je vsako prhanje s temperaturo vode pod 21 °C.
  5. Med prednostmi hladnega prhanja - in vseh oblik hidroterapije, spadajo izboljšana cirkulacija, povečan vnos endorfinov in pospešena presnova.

Slabosti hladne vode

Kljub vsemu pa ima prakticiranje hladne vode na obrazu tudi nekaj slabosti.

  1. Ker hladna voda zoži pore, se lahko vanje ujamejo bakterije in nečistoče, ki se ne odstranijo tako zlahka kot pri uporabi tople vode.
  2. Priporočam ti, da si obraz najprej umiješ z mlačno vodo, da odstraniš vsa ličila in umazanijo, ki se je ujela čez dan, na koncu pa si obraz speri še s hladno vodo, da zožiš pore in spodbudiš prekrvavitev ter poskrbiš za zdrav sijaj kože.

Hladna ali vroča?

Se še vedno počutiš neodločeno glede temperature vode za nego obraza? Potem ti bo ta pregled prednosti in slabosti zagotovo v pomoč.

  • Umivanje obraza s hladno vodo poveča pretok krvi.
  • Povečan pretok krvi zagotavlja koži boljšo zaščito pred prostimi radikali, kot je onesnaženje, in lahko koži zagotovi bolj zdrav sijaj.
  • Ker se odvečna olja v hladni vodi ne raztopijo, obraz morda ne bo tako čist, kot bi lahko bil. To lahko povzroči zamašene pore in izbruhe.
  • Veliko čistilnih sestavin v izdelkih za nego kože je namenjenih uporabi z mlačno vodo.
  • Topla voda zmanjšuje videz por, medtem ko hladna voda zmanjšuje zabuhlost na obrazu.
  • Prednost umivanja obraza s toplo vodo je, da se izdelki za nego kože bolje vpijejo.

Pomembno je, da se odločiš za določeno temperaturo in se je konstantno držiš. Če kožo izpostavljamo ekstremnim temperaturam vode, kot je preklapljanje med vročo in mrzlo vodo, s tem tvegamo, da se bodo drobne kapilare pod kožo poškodovale.

Nasveti za ohranjanje čistega obraza

  • Bodi nežna: obraz očisti s konicami prstov in ga nato osuši z mehko brisačo.
  • Izperi znoj: po vsaki vadbi si umij obraz, saj lahko znoj zamaši pore.
  • Ostani hidrirana: kožo ohranjaj hidrirano, tako da na dan zaužiješ dovolj vode.

Kaj torej izbrati?

Če želiš pri svoji rutini nege kože narediti predah, poskusi umivati obraz s hladno vodo. To prinaša številne prednosti, kot so zožitev por, preprečevanje aken in bolj buden videz obraza. Za večino potreb po negi kože pa uporabljaj mlačno vodo. Lahko se posvetuješ tudi z dermatologom ali drugim strokovnjakom za nego kože, da ugotoviš, kaj je najbolje za tvoje individualne potrebe.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title