skin

Akne: vrste, vzroki, zdravljenje in preprečevanje

Akne so pogosta kožna bolezen, ki se pojavi, ko se lasni mešički zamašijo z oljem in odmrlimi kožnimi celicami. Zanje je značilna prisotnost mozoljev, ogrcev, belih ogrcev in včasih globljih cist ali vozličkov na obrazu, prsih, hrbtu, ramenih in nadlakteh.

0

Poznamo različne vrste aken, njihove vzroke ter možnosti zdravljenja in preprečevanja.

Vrste aken

  1. Komedonske akne: Za to vrsto aken je značilna prisotnost ogrcev in belih pik.
  2. Vnetne akne: Vnetne akne vključujejo rdeče in otekle mozolje, ki so lahko občutljivi na dotik.
  3. Cistične akne: Cistične akne so huda oblika aken, ki povzročajo velike, boleče ciste ali vozliče pod kožo. Pogosto so globlje in bolj razširjene kot druge vrste in lahko pustijo brazgotine.

Vzroki za akne

  1. Prekomerno nastajanje olja: Povečano nastajanje olja v žlezah lojnicah je eden glavnih vzrokov za akne. Hormonske spremembe, zlasti med puberteto, lahko spodbudijo žleze lojnice, da proizvedejo več olja.
  2. Zamašeni lasni mešički: Ko se olje, odmrle kožne celice in bakterije kopičijo v lasnih mešičkih, jih lahko zamašijo, kar povzroči nastanek aken.
  3. Bakterije: Ko se lasni mešički zamašijo, se lahko ta bakterija namnoži, kar povzroči vnetje in akne.
  4. Hormonski dejavniki:  Hormonske spremembe med adolescenco, menstruacijo, nosečnostjo ali stanji, kot je sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), lahko prispevajo k razvoju aken.

Zdravljenje in preprečevanje

1#  Lokalna zdravljenja

Kreme, geli ali losjoni brez recepta, ki vsebujejo sestavine, kot so benzoil peroksid, salicilna kislina ali retinoidi, lahko pomagajo odmašiti pore, zmanjšati vnetje in uničiti bakterije.

2# Peroralna zdravila

 V hujših primerih lahko dermatolog predpiše peroralna zdravila, kot so antibiotiki, hormonske terapije (kontracepcijske tablete za ženske) ali izotretinoin (močno zdravilo za hude akne).

3# Profesionalni postopki

Dermatologi lahko priporočijo postopke, kot so kemični pilingi, mikrodermoabrazija ali svetlobna terapija, ki pomagajo pri zdravljenju aken in zmanjšanju brazgotin.

4# Praksa nege kože

Vzpostavi redno rutino nege kože, ki vključuje nežno čiščenje, izogibanje ostremu drgnjenju ali trganju aken. 

5# Spremembe življenjskega sloga

Ohrani zdravo prehrano, redno telovadi, obvladuj raven stresa. Ti dejavniki življenjskega sloga lahko pomagajo preprečiti ali zmanjšati akne.

6# Izogibaj se sprožilnim dejavnikom

Prepoznaj in se izogibaj dejavnikom, ki poslabšajo akne, kot so nekatera ličila, prekomerna izpostavljenost soncu ali tesna oblačila.

Naravne sestavine

Če imaš raje naravne sestavine za preprečevanje aken, je tukaj nekaj možnosti, za katere je znano, da imajo blagodejne učinke:

1# Olje čajevca

Olje čajevca ima naravne protimikrobne lastnosti in lahko pomaga uničiti bakterije, ki povzročajo akne. Ima tudi protivnetne učinke in lahko zmanjša rdečico in oteklino. Vendar pa ga je treba uporabljati v razredčeni obliki in testirati na obližih, saj lahko pri nekaterih posameznikih povzroči draženje kože.

2# Aloe vera

Aloe vera ima pomirjujoče in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati rdečico in draženje, povezano z aknami. Lahko se nanese neposredno na prizadeta področja ali pa se uporablja kot sestavina izdelkov za nego kože.

3# Jabolčni kis

Jabolčni kis ima protimikrobne lastnosti in lahko pomaga uravnovesiti pH vrednosti kože. Preden ga naneseš na kožo, ga razredči z vodo, saj je v nerazredčeni obliki lahko premočan.

4# Med

Med ima protimikrobne lastnosti in lahko pomaga zmanjšati vnetje. Lahko se uporablja kot nega na obrazu ali kot maska ​​za obraz.

5# Zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje antioksidante, ki pomagajo zmanjšati vnetje in se borijo proti bakterijam. Uporabiš ga lahko kot tonik ali ga vključiš v domače maske za obraz.

6# Kurkuma

Kurkuma ima protivnetne in antibakterijske lastnosti.

Pomembno je vedeti, da se lahko učinkovitost zdravljenja razlikuje od osebe do osebe in da lahko traja nekaj časa, da opaziš izboljšave. Če imaš trdovratne ali hude akne, je najbolje, da se posvetuješ z dermatologom za osebni načrt zdravljenja.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title