skin
tipsandtricks

Kako ukrotiti videz podočnjakov?

Se tudi ti boriš z videzom temnih kolobarjev pod očmi? Imam rešitev zate! Kljub splošnemu prepričanju, da podočnjaki nastanejo zaradi utrujenosti, to ni edini razlog. Visok nivo stresa, slaba spalna higiena in nezdravo prehranjevanje so ključni dejavniki za njihov nastanek. Na srečo obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko omiliš njihov izgled in si tako zagotoviš bolj spočit in svež videz obraza. Beri naprej!

0

Kaj so podočnjaki in zakaj nastanejo?

Podočnjaki, težava s katero se srečuje marsikdo od nas, so temne lise pod očmi. Lahko se pojavijo v modri, zeleni ali temno rjavi barvi - odvisno od tena kože. Prizadenejo lahko vse starostne skupine in oba spola, predvsem pa se pojavijo pri:

  • starejših ljudeh - z leti vezivno tkivo izgubi elastičnost, zato se koža pod očmi tanjša in  se hitreje obarva temneje
  • ljudeh z genetsko predispozicijo - obstaja genetsko pogojeno stanje, ki se imenuje periorbitalna hiperpigmentacija
  • ljudeh, ki imajo temnejši ten kože 

Poleg obarvanja se na tem področju lahko pojavi tudi oteklina, povešena koža ali zabuhlost. Do slednje pride zaradi nabiranja tekočine na tem mestu, kar je posledica oslabljenega limfnega sistema. 

 

V praksi je popolna odstranitev podočnjakov težko verjetna, vendar z določenimi izdelki in metodami lahko omiliš njihov izgled.

Velja prepričanje, da podočnjaki nastanejo le zaradi utrujenosti, premalo kakovostnega spanca ali večurnega gledanja v ekran računalnika. Vendar je znanstveno dokazano, da je njihov nastanek povezan tudi z neuravnoteženo prehrano, dehidracijo in med drugimi tudi z bolezenskimi stanji, kot je slabokrvnost. Poleg tega vlogo igrajo tudi okoljski dejavniki (alergije) in genetika.

Preden torej poskusiš vse kreme pod soncem, ti svetujem da preučiš njihov razlog nastanka.

 

Preprosti načini za zmanjšanje videza podočnjakov

Najpomembneje je dobro poznavanje svoje kože ter razlog nastanka temnih kolobarjev pod očmi, saj le tako lahko najdeš najbolj optimalno rešitev.

  1. Vsakodnevna uporaba kreme za okoli oči: suha koža pod očmi lahko poveča videz podočnjakov, zato je pomembno, da vsakodnevno uporabljaš kakovostno in s hranili bogato kremo na tem predelu. Uporabi kreme, ki med svojimi sestavinami vsebujejo kofein, peptide, hialuronsko kislino in blage retinole.
  2. Izpopolni tehniko nanašanja korektorja: pravilno nanesen korektor pod očmi dela čudeže! Uporabi take, ki imajo rumen/topel podton in ki so za en ali dva odtenka svetlejši od tvojega tena kože. S tapkanjem ga nanesi v tankem sloju in dobro zabriši prehod med njim in pudrom.
  3. Pij več vode: o tem čivkajo že ptički na vejah, vendar je to res zlata vreden nasvet! Spiti od 2 do 3 litre vode na dan je pomembno, da tvoja koža ostane hidrirana. Če ti pitje vode predstavlja težavo, ti svetujem, da se poslužiš kakšnega od trikov, ki ti to delo lahko olajšaja. Med drugim si lahko okus izboljšaš z dodatkom rezine limone in si za večjo doslednost nastaviš opomnike kar na telefonu.
  4. Uporaba kreme z zaščitnim faktorjem tudi na področju okoli oči. Zakaj je krema s zaščito SPF tako pomembna, si lahko prebereš TUKAJ.
  5. Pri izboljšanju videza kože pod očmi je tvoj najboljši prijatelj led (ali karkoli drugega, kar je zelo hladno). S tem ko si z ledom pritiskaš na področje pod očmi pospešiš krčenje razširjenih žil in si zagotoviš bolj živahen in spočit videz.
  6. Izgled lahko oblažiš tudi s nanosom rezin kumar, saj te vsebujejo veliko vode in vitamina C, ki nahranita in navlažita kožo

 

Kako preprečiti njihov nastanek?

Pomembno vlogo igra prehrana zato poskrbi, da v telo vneseš dovolj mineralov (predvsem železa in kalija), antioksidantov in vitaminov (vitamin A, C, E in K). Pozitivne učinke imajo predvsem listnata zelenjava, citrusi in morska hrana. Predvsem pa poskrbi za zadostno količino spanca in čim manj stresen življenjski slog.

 

 

Sedaj ko veš, kako se boriti proti nadležnim temnim kolobarjem pod očmi, si lahko zagotoviš vedno svež videz obraza.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title