hair
makeup
trendalert

Od "Clean girl" do "Vanilla Girl": najnovejše na TikTok aesthetics sceni

CottageCore, Y2K, AngelCore, That Girl, in tako naprej. Kaj so tako imenovane “aesthetics”, ki so v zadnjih letih povsem preplavile TikTok, kaj je bila estetika "Clean Girl" in kako se je ta z začetkom leta 2023, z Matildo Djerf na čelu, razvila v "Vanilla Girl" estetiko, kaj slednja zajema ter kako jo lahko dosežete tudi sami!

0

Kaj so “aesthetics”? 

Že od Tumblr-ja naprej so socialna omrežja povsem preplavljena s tako imenovanimi estetikami (ang. aesthetics) v najrazličnejših oblikah. Izraz estetika se v izvirnem pomenu navezuje na lepoto in človekov odnos do nje, bolj sodobne definicije pa ta izraz razlagajo kot nekakšno subkulturo, ki zajema specifičen način oblačenja, ličenja, urejanja pričeske, kot tudi značilen način življenja, recimo preferenco za žanr glasbe, filmov, knjig, ukvarjanje z določenimi hobiji, način urejanja fotografij za objavo na socialnih omrežjih, itd. vse v skladu z vrsto estetike h kateri posameznik stremi. 

 

Estetike in TikTok

Koncept estetik se je začel širiti po vseh socialnih omrežjih, vendar le eno je le tega vzelo zase in ga poneslo na novo raven - TikTok. Ker omrežje omogoča svetovno povezanost do mere, ki do pred kratkim ni bila predstavljiva, so se, med pandemijo 2020, kar kmalu, s pomočjo naprednih algoritmov, pojavile t. i. spletne skupnosti znotraj platforme same. Ljudje, zlasti mlajše generacije, s celega sveta z enakimi interesi, estetskimi ideali ter življenjskimi cilji so imeli možnost socializacije v virtualnem svetu, ko ta v resničnem ni bila mogoča. To je sčasoma povzročilo eksplozijo najrazličnejših estetik, katerih vpliv na lepotni svet je postajal vedno večji.

Cottagecore, Dark Academia, E-boy/girl, Y2K, Angelcore, in še bi lahko naštevali, vse to so ene izmed najbolj popularnih estetik na socialnih omrežjih danes, s svojo unikatno kulturo in lepotnim ter življenjskim stilom. 

Vendar estetika, ki je lepotno in wellness industrijo v zadnjih letih najbolj zaznamovala je bila tako imenovana estetika “That Girl” oz. “Tisto” dekle.

 

Od That Girl do “Clean Girl” do “Vanilla Girl”

Tisto dekle

Tisto dekle je vse, kar si želimo biti. Ima popolno jutranjo in večerno rutino, je fizično aktivna, bere knjige in piše dnevnik, ima brezhibno kožo, sijoče lase, zdrave nohte in vedno dobro diši. Je družabna, samozavestna in uspešna v vsem, česar se loti. Poudarek estetike je na zdravem življenjskem slogu in skrbi zase.

Ko se je estetika pojavila, so mnogi menili, da je tisto dekle nedosegljiv in problematičen ideal, vendar mi pravimo, da to drži le v ekstremnih primerih in da lahko v vsakdanjem življenju služi kot pozitivna inspiracija in motivacija za izboljšanje.

 

Čisto dekle

Tisto dekle in njena osredotočenost na nego telesa je leta 2022 povzročila razvoj estetike Čisto dekle (ang. Clean girl), ki je dala poudarek na nego kože, nohtov in las. Ponovno so se pojavljale neštete priporočane jutranje in večerne rutine, raznovrstni lepotni nasveti, fitnes plani ter številni zdravi recepti, ki naj bi pomagali k izboljšanju splošnega zdravja in počutja.

Predlagan način ličenja je stremel k naravnemu videzu, tako imenovanem “no make-up make-up” videz, kjer je bil poudarek na sijoči koži, uporabi rdečila ter minimalni uporabi podlage, maskare in senčk. Cilj je bil dati koži dihati, ali vsaj narediti vtis, da ličil ni.

Manikira in pedikura sta sledili enakim smernicam - manj je več,  s prozornim lakom ali takim v naravnih odtenkih. 

Nega las pa je zavzemala uporabo olj, mask in najrazličnejših tehnik urejanja brez uporabe vročine, kot so npr. “heatless curls”. 

 

Verjetno vam ob teh opisih na pamet pride marsikatero znano ime in vplivnež, vendar ena tukaj še posebej izstopa. To je Matilda Djerf, ki je estetiko čistega dekleta povsem dominirala in jo na prehodu v 2023 razvila v povsem svojo različico.

 

Vanilijevo dekle

Vanilla girl se od čistega in tistega dekleta na prvi pogled ne razlikuje preveč. Način ličenja tudi tukaj poudarja naraven in svež videz z minimalno uporabo ličil, sijočo kožo in nežnimi odtenki na očeh, ustnicah in licih.

Pričeske so preproste, saj je poudarek še vedno predvsem na negi, s sponkami za lase in sproščenimi repi, čopki in figami, ali preprosto spuščenimi lasmi z nežnimi kodri ter resastim frufrujem ali takim na zaveso.

Torej v čem je sploh razlika?

Razlikuje se v tem, da je na čelu prav Matilda s svojim unikatnim skandinavskim stilom. Odtenki so toplejši, ličil je malo več kot pri čistem dekletu, in splošen je videz bolj prikupen, saj estetika deloma črpa tudi iz trenda “coquette” oz. zapeljivih in ženstvenih koket, ki je bil v času razvoja popularen na TikToku. Prav tako pa je tu poudarek res predvsem na videzu in ne več toliko na življenjskem stilu.

Če želite zgoraj opisano, in trenutno še povsem vročo v trendu, brezhibno, sijočo in na videz preprosto estetiko vanilijevega dekleta doseči tudi sami, vam spodaj podajamo nekaj smernic, ki vam bodo pomagale zasiti in preoblikovati svoj lepotni in življenjski slog.


 

Ličenje

Cilj je doseči sijoč videz z minimalno uporabo ličil. 

 

  1. Pred nanosom ličil nanesite vlažilno kremo ali serum, ustnice pa navlažite z balzamom ali oljem za ustnice
  2. Namesto podlage uporabite vlažilno cc ali bb kremo, še boljše pa je, da uporabite le korektor na mestih, kjer ga potrebujete
  3. Nanesite, kremno rdečilo, osvetljevalec in bronzer ter vse dobro zabrišite
  4. Na veke nanesite senčke v toplih odtenkih z bleščicami ali pa kar isti kremni osvetljevalec, kot ste ga uporabili prej
  5. Obrvi uredite z gelom
  6. Nanesite maskaro, priporočljivo v rjavem in ne črnem odtenku za nežnejši videz
  7. Na ustnice nanesite šminko v naravnem odtenku ali pa si ustnice le očrtajte s črtalom in čez nanesite glos

Po želji lahko s svinčnikom za obrvi dodate tudi umetne pegice, če pa imate svoje, teh definitivno ne skrivajte!

 

Lasje

Ponovno so glavni cilj zdravi sijoči lasje, zato je pomembno, da se seznanite s svojim tipom las in kakšno nego posledično ti potrebujejo. 

Matilda Djerf je verjetno najbolj znana prav po svojih laseh, tako da je njena pričeska idealna za ta tip estetike.

 

Druge primerne pričeske so tudi:

  • Nežno valoviti ali skodrani lasje
  • Resasti frufru in frufru na zavesico
  • Nizka in sproščena figa
  • Speti lasje s sponko za lase

Drugo

  • Ustvarite si dobro jutranjo in večerno rutino
  • Najdite fizično aktivnost v kateri boste uživali (joga, pilates, tek, sprehod,...)
  • Pijte veliko vode in v svojo prehrano vključite več sadja in zelenjave
  • Vzemite si čas zase
  • Poskrbite, da boste dobili dovolj spanca
  • Preizkusite se v pisanju dnevnika
  • Omejite čas na telefonu 


 

Estetike socialnih omrežij so subkulture generacije Z, in četudi so lahko v ekstremnih primerih problematične, skupnost, ki jo prinesejo za sabo in trendi, ki jih te skupnosti ustvarjajo v lepotni, modni in drugih industrijah, niso zanemarljive.

Tako kot marsikateri trend tudi Vanilla Girl ni nekaj povsem novega, le staro zapakirano v novo embalažo z novim imenom z manjšimi spremembami, a to še ne pomeni, da ni dobro, koristno in vplivno. That, Clean in Vanilla girl so na lepotno in wellness industrijo močno vplivale, saj so ljudi prepričale o pomembnosti nege telesa, prav tako pa so mnogim pomagale prebroditi težko obdobje pandemije, saj so spodbujale skrb zase, tako fizično kot duševno zdravje in marsikomu povsem spremenile življenje. 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title