skin

Kaj je retinol in zakaj bi ga vsaka ženska morala imeti v svoji kozmetični omarici?

Retinol je oblika vitamin A, ki je znana kot "eliksir mladosti". Dokazano zmanjšuje videz gubic na obrazu, oži pore, blaži videz pigmentacije ter kožo naredi mehko na otip. Kako med poplavo produktov izbrati pravo obliko retinola zase? In še bolj pomembno, kako ga pravilno vpeljati v svojo nego obraza?

0

Kaj je retinol in zakaj je tako poseben?

 

Retinol je ena izmed oblik velike družine retinoidov, ki so produkti vitamina A. Majhne molekule retinola prodrejo pod povrhnjico kože, vse do dermisa, kjer s svojim delovanjem pomagajo izboljšati tonus ter teksturo kože. Več raziskav temelji na pozitivnih učinkih uporabe retinola kot so tvorba kolagena, ožanje por in zmanjšan videz gubic. Z uporabo retinola pravzaprav izvajamo nežen piling obraza, ki kot posledico našo kožo naredi mehko in gladko, zmanjša izložanje maščobe ter blaži videz pigmentnih sprememb.

 

 

Katere so različne vrste retinolov na trgu in kateri je pravi za vas?

 

Različne oblike retinoidov se med seboj razlikujejo po koncentraciji. Retinojska kislina (znana tudi kot tretinoin) je najmočnejša oblika, ki se med drugim uporablja za zdravljenje aken ter anti-aging. Le te ne boste našli v prosti prodaji, saj je zanjo potreben zdravniški predpis. Po padajočih koncentracijah si sledijo še retinaldehid, retinol in retinolni estri (retinil plamitat). 

Katero vrsto retinola torej izbrati? Vsaka izmed oblik ima svoje edinstvene lastnosti in koristi, vendar se splošno pravilo uporabe retinola glasi: začni postopoma in z majhnimi koncentracijami. 

Za tiste, ki so novi upoabniki retinola, je najbolje začeti z nizkimi koncentracijami in jih postopoma povečevati. Kožo je potrebno navaditi na novo učinkovino. Tako se boste izognili potencialnemu draženju, ki se lahko pojavi pri previsokih koncentracijah. 

 

Na trgu je dostopnih več različnih produktov z retinolom, vse od serumov, olj in krem. Ni univerazalnega pravila, ki bi povedal kateri izdelek je najboljši, zato je potrebno malo eksperimentiranja, da ugotoviš kaj najbolje ustreza ravno tebi. 

 

Kako pravilno uporabljati retinol v svoji negi kože?

 

Pomembno je, da se retinol začne uporabljati postopoma. Za začetek bo dovolj le dvakrat tedensko (nezaporedna dneva). Po uporabi opazujte svojo reakcijo kože in tekom tednov uporabo povečujte. Znaki retinoidske reakcije, kot so srbečica, lupljenje kože in rdečica, se lahko preprečijo, če postopoma gradimo toleranco kože na retinol.

Tako lahko tretji teden uporabljate retinol že trikrat tedensko. Tekom mesecev pa se lahko odločite tudi za oblike z višjimi koncentreacijami.

Potrebno je veliko eksperimentiranja, da ugotovite, kako pogosto nanašati produkt, da vam prinese najboljše rezultate. Za večino je uporaba retinola 2-3 krat tedensko čisto dovolj, medtem ko nekateri retinol uporabljajo vsak dan.

Tako kot pri drugih produktih, je tudi pri uporabi retinola pomembna potrpežljivost, saj lahko mine nekaj tednov preden bodo vidni prvi rezultati. 

 

Kaj še moraš vedeti o uporabi retinola?

  • Retinol je priporočljivo nanašati samo zvečer, saj lahko sončna svetloba negativno vpliva nanj - koža postane bolj ubčutljiva na UV-žarke.

  • Zlato pravilo uporabe retinola: uporaba SPF zaščite. Pri uporabi retinoidov povrhnjica kože postane nekoliko tanjša in zato bolj dovzetna za poškodbe. Zato vsako jutro po nanosu retinola uporabite sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem.

  • Retinol ni najbolje kombinirati z vitaminom C, obe sestavini sta namreč precej agresivni do kože. Lahko se znajdete in retinol uporabljate zvečer, vitamin C pa nanesete zjutraj.

  • Kdaj lahko nanesem vlažilno kremo?  Svetujem ti, da na očiščen obraz naneseš retinol, počakaš da se le ta dobro vpije in nato nadaljuješ z vlažilno kremo. 

  • V primeru uporabe retinoidov se lahko izognete izdelkom kemične eksfoliacije, kot sta AHA in BKA kislina. Uporaba obojega hkrati bi le poškodovala kožno bariero in povzročila iretacijo kože.

 

NASVET: priporočam ti, da z uporabo retinola začneš v zimskih mesecih (še preden sonce postane močno), saj lahko tako lažje opazuješ reakcijo svoje kože in jo primerno zaščitiš.

 

Sedaj si pripravljena, da dodaš še en korak k svoji negi obraza in si s tem zagotoviš zavidanja vreden videz kože.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title