makeup
tipsandtricks

Kako najdeš popoln odtenek podlage pri spletnem nakupovanju?

Spletno nakupovanje ličil je lahko zastrašujoča naloga. Poskušati izbrati popoln odtenek podlage iz množice možnosti se lahko zdi izjemno težko. Ključ do iskanja idealne barve podlage je v razumevanju tona in podtonov tvoje kože ter v tem, kako ti medsebojno delujejo z različnimi odtenki, ki so danes na voljo na trgu. Poglej si nekaj preprostih primerov, kako prepoznaš svoj edinstveni tip kože, ki ti bo nato v praksi pomagal pri iskanju popolnega odtenka podlage pri spletnem nakupovanju.

0

1. Določi kakšno formulo in prekrivnost podlage želiš

To je popolnoma osebna odločitev. Ljudje z mastno kožo se raje držijo bolj matiranega videza in se nagibajo k pudru ali podlagi v prahu. Že tako imajo veliko sijaja in jim ni do 'osvetljevanja' kože. Za nadzor sijaja je prava izbira podlaga v prahu. Če imaš mešano kožo, raje uporabi kremno podlago, saj je le-ta dobra, ker lahko poveča prekrivnost ali pa jo razredčiš z vlažilno kremo, in tako dobiš obarvano vlažilno kremo za tiste bolj suhe dni. Če pa imaš suho kožo, je vse odvisno od vlaženja. Uporabi obarvano vlažilno kremo, kremno ali tekočo podlago. In ne pozabite na hidratacijo! Če imaš na koži temne madeže zaradi hiperpigmentacije, brazgotine po aknah itd., poišči podlage za popolno prekrivanje (na primer z vsebnostjo salicilne kisline), ki bo hkrati prikrila in zdravila te problematične predele. V primeru, da imaš občutljivo kožo nagnjeno k aknam, raje posezi po mineralnih podlagah. Medtem ko se polna prekrivnost odlično obnese pozimi, so mineralne podlage idealne za poletje!

2. Ugotovi svoj ten kože 

Poznavanje tena tvoje kože, ti bo pomagalo izbrati odtenek podlage, ki je najprimernejši zate. Najprej ugotovi, ali imaš hladen ali topel ten kože. Če želiš ugotoviti, ali si hladnega ali toplega tona, pomisli, kateri nevtralni odtenki ti najbolj pristajajo. Če so tvoja koža, oči in obraz najbolje videti v svetlo belih in ostro črnih odtenkih, si hladnega tona. Če pa ti bolj ustrezajo slonokoščena barva, belina, kremna ali rjavi odtenki, si nagnjena k toplim odtenkom. Bodi pozorna na barvo las in oči. Ljudje, ki so primerni za hladen ten, imajo pogosto modro, sivo ali zeleno barvo oči in svetle, rjave ali črne lase. Topli ten pa najbolj pristoji ljudem, ki imajo rjave, jantarne ali lešnikove oči in jagodne, rdeče, rjave ali črne lase. Svojo barvo lahko prepoznaš tudi tako, da na soncu porjavite ali se opečeš. Ko si na soncu, se tvoja koža obarva zlato rjavo ali se najprej opečeš in šele nato postane rožnata? Če takoj porjaviš, si toplo obarvani. Če pa si hladnega tona s svetlo kožo, si bolj verjetno nagnjena k opeklinam.

Tipi polti kože

3. Ugotovi podton polti

Verjetno dobro veš barvo svoje polti, vendar se prepričaj, da poznaš tudi svoje podtonske odtenke polti. Poznavanje podtonov je namreč nujno za iskanje izdelkov, ki se bodo ujemali s tvojo poltjo. Če na primer veš, da imaš rožnat podton, lahko samodejno izločiš vse odtenke z opisi, kot so zlata, rumena, oranžna ali marelična barva podlaga. Obstaja pa še nekaj načinov, kako lahko profesionalno določiš svoj podton:

  • Poglej si zapestje: zelenkaste žile pomenijo topel podton, modra/vijolična barva žil pa bolj hladen podton. Če pa je na rokah mešanica zelene in modre/vijolične barve, to pomeni nevtralen podton.
  • Preizkus z belo tkanino: na naravni svetlobi si na obraz prisloni belo krpo. Če je tvoja koža ob beli barvi videti rožnata, imaš hladen podton. Če pa je videti bolj zlatorumena, je tvoj podton topel.
  • Oceni svoj nakit: Veliko ljudi bolj privlači srebrni ali zlati nakit, ker je videti na njihovi koži najbolje. Če ti je všeč, kako je tradicionalno rumeno zlato videti na tvoji koži, imaš najverjetneje tople ali olivne podtone. Srebro, platina in rožnato zlato so bolj všeč hladnejšim tonom. Če pa si nagnjena k temu, da si dobro videti tako v srebrni kot zlati barvi in se pri izbiri bolj odločaš glede na obleko kot na barvo kože, imaš najverjetneje nevtralen podton.

4. Izberi svetlejši korektor

Če se odločaš med več odtenki korektorja, vedno izberi tistega, ki je nekoliko svetlejši. Če izbereš korektor, ki je enak tvojemu tenu kože, ne bo deloval enako, kot pa če je za en ali dva odtenka svetlejši od tvoje polti, saj je tako odličen za prekrivanje temnejših predelov (na primer pod očmi) in lahko celo služi kot osvetljevalec določenih predelov.

5. Uporabi funkcije personaliziranega kviza

Živimo v digitalni dobi, zato to izkoristi. Veliko blagovnih znamk ponuja hitre kvize, ki ti bodo pomagali ugotoviti, kateri odtenki se najbolje ujemajo s tvojim odtenkom kože. Vsaj pomagali ti bodo zožiti izbiro, tako da se boš lahko odločila bolj informirano. Nekatere blagovne znamke ponujajo celo digitalne funkcije preizkušanja posameznega izdelka.

6. Vedno preberi mnenja in ocene

Tudi z branjem recenzij se lahko naučiš podrobnosti o izdelkih za ličenje. In seveda, ocene ti lahko dajo vpogled v splošno kakovost posameznega izdelka. Preberi čim več mnenj, da ugotoviš, kako se izdelek obnese, preden se odločiš za nakup. Prav tako preberi ocene, da ugotoviš, ali je imel kdo pri določenem izdelku neželene reakcije, ki bi lahko veljale tudi za tvoj tip kože. Prav tako si vedno oglej vzorce izdelka, ki so običajno vključeni v spletno ponudbo.

 

7. Prepričaj se, da so vračila enostavna

Prilagodljiv pravilnik o vračilu je nujen za primer, ko kupiš izdelek, za katerega nisi povsem prepričana, če je primeren za tvojo polt. Da bi podjetja ostala konkurenčna, številni trgovci ponujajo preprosto vračilo, tudi če je bil izdelek že odprt. Nikoli namreč ne veš, na kaj se bo tvoja koža odzvala, kakšen bo občutek po nanosu izdelka in kako se bo izdelek obdržal čez dan.

Ni tako težko, kot se ti morda zdi

Skratka, iskanje popolnega odtenka podlage pri spletnem nakupovanju je lahko nekoliko težavno, a z nekaj preprostimi nasveti je povsem dosegljivo! Začni z definiranjem svojega tona in podtona kože, da lahko zožiš iskanje, nato pa pozornost posveti še branju mnenj za nadaljnja navodila. Ko boš imela definirano, kater odtenke želiš kupiti, ne pozabi preveriti pravil vračila v primeru kakršnih koli neskladij.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title