healthylifestyle
sport

9 nasvetov, kako se motivirati za tek!

Čeprav morda rada tečeš, se vsakomur včasih zgodi, da motivacija upade. Zlahka si najdemo izgovore, da bi se nečemu izognili, vendar je ključno, da se tem izgovorom zoperstavimo z razlogi, da to preprosto naredimo. Ohranjanje motivacije je ključnega pomena za ohranitev tekaških navad. Poglej si teh 9 nasvetov, ki ti bodo pomagali najti spodbudo, da boš okrepila svojo igro in se posvetili svoji tekaški rutini.

0

1. Teci ob ponedeljkih

Začeti teden s tekom daje vzorec za preostanek tedna. Teden po navadi začneš tako, kot si želiš, da bi potekal preostanek tedna. Tek v ponedeljek pomaga, če veš, da želiš med tednom opraviti določeno število tekov. Občutek dosežka že tako zgodaj v tednu ti da spodbudo za motivacijo in samozavest, ki jo lahko preneseš skozi ves teden. In ponedeljki so po navadi lahko stresni! Tek je zato odlično sredstvo za zmanjševanje stresa in odličen način, ki ti pomaga pri spopadanju z izzivi novega tedna.

2. Takoj ko se zbudiš, se obleči v oblačila za tek

Ko vstaneš iz postelje, še posebej če se odločiš za zgodnji jutranji tek, si takoj nadeni oblačila za tek (in čevlje seveda). Če imaš oblečeno opremo, se ne moreš vrniti v posteljo, poleg tega se tekaški copati, če niso povsem novi, verjetno ne ujemajo dobro s tvojo posteljnino.

3. Nagradi se

Ustvarite sistem nagrajevanja zase. Nagrade so lahko tako preproste, kot da si na primer privoščiš dodatnih 30 minut spanja ali se naročiš na masažo. Lahko pa se nagradiš tudi s tisto tetovažo, ki si jo že tako dolgo želiš.

4. Naj te spremlja glasba

Vzemi si čas in ustvari seznam predvajanja vseh svojih najljubših skladb. Izberi si optimistične pesmi, ki te spravijo v dobro voljo in te navdihnejo za gibanje.

5. Tek s prijatelji ali skupino

Vadba s prijatelji ali skupino je motivacijska iz dveh razlogov. Prvič, če si določila datum, ko boš tekla s prijateljem ali skupino, jih ne boš želela razočarati. Drugič, vadba z drugimi ljudmi te lahko pogosto spodbudi, da greš še dlje in se še bolj potrudiš, kot pa da bi kar sredi teka enostavno obupala.

Tek s prijatelji ali skupino je lahko še posebaj motivacijski, saj ne boš obupala kar tako.

6. Izberi nove poti

Vedno znova je lahko zelo monotono premagovati isto pot po lokalnem parku ali tekaški stezi. Da bi se temu izognila, poskusi svoje teke popestriti z novimi potmi - tek obravnavaj kot pustolovščino in način, kako bolje spoznaš svojo okolico. Z uporabo tekaške aplikacije za spremljanje teka lahko zagotoviš, da boš še vedno dosegla enako ciljno razdaljo.

7. Napiši seznam opravil za čez dan, ki naj vključuje tek

Mnogi ljudje menijo, da so seznami opravil še posebej motivacijski. Dan začni tako, da si na list papirja ali na telefon zapišeš vse naloge, ki jih moraš opraviti. Na seznam vključi vse, od poti v službo, do kuhanja večerje in seveda tekaškega treninga. Klukanje teh opravil je velik psihološki vzpodbudni dejavnik, ki te lahko motivira, da se lotiš teka.

8. Privošči si novo tekaško opremo

Kaj je boljša motivacija za tek kot preizkušanje novih oblačil ali dodatkov? Nakup nove tekaške opreme je tudi način, kako se razvajati - poleg tega pa lahko tvoj tek postane bolj produktiven, saj imaš na voljo udobnejšo opremo.

9. Postavi si cilje

Razdeli svoje namere na majhne, obvladljive korake. To lahko vključuje količino časa, ki ga nameniš teku na teden, hitrost, s katero pretečeš določeno razdaljo, ali število dni, ko tečeš.

Naj tek postane rutina

Bodi dosledna, pridruži se tekaški skupini, postavi si dosegljive cilje in se nagradi, ko jih dosežeš. Vizualiziraj, kako dobro se boš počutila pozneje, in ne pozabi, da je vse mogoče, če le ostaneš predana svojemu cilju.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title