hair

8 najboljših dodatkov za hitro rast las

Vitamini in prehranska dopolnila niso čudežno zdravilo, vendar lahko uživanje teh spremeni videz in otip tvojih las. V nadaljevanju ti bomo predstavili 8 najboljših dodatkov za lase, ki morajo biti na tvojem jedilniku skozi celotno leto.

0

Ali lahko jemanje dodatkov in vitaminov vsaj enkrat dnevno res naredi tvoje lase daljše, močnejše in bolj zdrave? Izpadanje oziroma redčenje las lahko povzročijo različni dejavniki, vendar je najpogosteje vzrok za slabšo kakovost las kar prehrana oziroma uživanje prehranskih dopolnil.

VITAMIN B

Kompleksni vitamini B igrajo glavno vlogo pri rasti las in so bistveni za presnovo in delovanje živčnega sistema. Z uravnoteženo dnevno prehrano lahko dosežemo zadosten vnos vitamina B. Najdemo ga v živilih, kot so polnozrnata žita, meso, ribe, jajce, oreščki in avokado.

BIOTIN

Biotin, znan tudi kot vitamin B7 ugodno vpliva na rast las. Deluje pri ustvarjanju rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik v lasišče in lasne mešičke. Ima tudi glavno vlogo pri proizvodnji kolagena, ki je ključna sestavina las. Najboljši način, da boš uživala dovolj biotina, je, da v svoj vsakdan vključiš hrano, kot so jajca, banane, sladki krompir, losos in mandlji. 

VITAMIN C

Vitamin C ni dober le za tvoj imunski sistem, ampak ti lahko tudi pomaga pri boljšem sijaju las. Mnogi strokovnjaki ugotavljajo, da je vitamin C antioksidant in nujen za zdravo rast las. Vitamin C pomaga pri boljšem krvnem obtoku in posledično tako poveča prekrvavitev lasišča, kar lahko spodbuja rast las.

ŽELEZO

Mnoge raziskave kažejo povezavo med izpadanjem las in pomanjkanjem železa. Železo pospešuje cirkulacijo in pomaga pri prenašanju kisika v naše celice, da tako naše telo pridobi več hemoglobina, in prispeva k močnejši rasti las. Priporoča se uživanje hrane z visoko vrednostjo železa, kot so školjke, špinača, rdeče meso.

KERATIN

Keratin je beljakovina, ki sestavlja našo kožo, lase in tudi nohte. Kljub temu da ga telo proizvaja naravno, danes na trgu obstaja veliko različnih keratinskih izdelkov. Namesto jemanja tablet je bolje, da uživate hrano, ki je bogata s keratinom, kot je fižol, ribe in meso. Prekomerno uživanje kreatina je lahko tudi nevarno, saj v telesu prihaja do prevelikega kopičenja beljakovin.

VITAMIN D

Je topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju zob, kosti in delovanju imunskega sistema. Dnevno potrebo po vitaminu D lahko med pomladjo pokrijemo že s tem, da smo vsaj 15 minut zmerno izpostavljeni soncu. Vendar, ko telo v sebi nima dovolj vitamina D, imajo keratinociti v lasnih mešičkih težave pri spodbujanju rasti las, kar lahko povzroči izpadanje las.

CINK

Če imaš pogosto težave z izpadanjem las ali redčenjem las, se je pomembno pogovoriti z zdravnikom o tem, ali bi bil zate primeren dodatek, kot je cink. Cink je mineral v sledovih in ga telo ne potrebuje toliko, vendar kljub temu igra pomembno vlogo pri rasti celic, ustvarjanju DNK in celjenju ran.

VITAMIN A

Vitamin A je sestavljen iz spojin, ki vsebujejo retinol, retinal, retinoinsko kislino. Obstajata dve vrsti študij, in sicer ena, ki podpira uživanje vitamina A, ki naj bi povečala sijaj in rast las, na drugi strani pa nekatere študije trdijo, da lahko prevelik vnos vitamina A, ki se pogosto nahaja v živilih kot je, ohrovt, špinača, korenje in buče, celo povzroča izpadanje las. Če nimaš dokaza za pomanjkanja vitamina A v tvojem telesu, ni razloga, da bi ga vključila v prehrano.

 

Zgoraj navedeni vitamini in minerali niso edini način za izboljšanje zdravja las. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko tudi nekatera olja, kot je rožmarinovo olje ali kokosovo olje spodbudi rast las in ti omogoči, da bodo tvoji lasje sveži tudi do enega tedna.

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title