healthylifestyle
feelgood

7 koristi pitja vode

Voda je bistvenega pomena za pravilno delovanje telesa in ima nešteto koristi, ki pogosto ostanejo neprepoznane. Voda ti lahko pomaga ohranjati zdravje, shujšati in celo izboljšati tvoj videz kože. Pitje vode čez ves dan je pomembna navada, ki je ne smemo spregledati. V tem članku bom razpravljala o sedmih od številnih prednosti rednega pitja vode.

0

1. Pomaga vzdrževati telesno težo

Redno pitje vode pred obroki lahko pomaga izboljšati prebavni sistem in zmanjšati apetit. Uporablja se za dodatno izgubo telesne teže in izboljšanju odpornosti na inzulin. Velikokrat se zgodi, da možgani ne razlikujejo med napadi lakote in žeje. Takrat imamo občutek, da gre za željo po sladkem. Naslednjič namesto sladkarij, raje posezi po kozarcu vode. Voda lahko začasno poveča tudi porabo energije v mirovanju ali število kalorij, ki jih telo pokuri med počitkom. Pitje hladne vode pa lahko še poveča izgorevanje kalorij, saj telo porablja energijo ali kalorije s segrevanjem vode za ustrezno prebavo.

2. Pomaga povečati telesno zmogljivost

Če niste dovolj hidrirana, se lahko zmanjša tvoja telesna zmogljivost. To je še posebej pomembno med intenzivno vadbo ali veliko vročino. Dehidracija ima lahko opazen učinek, če izgubiš že samo 2 % vode v telesu. To lahko vodi do spremenjenega nadzora telesne temperature, manjše motivacije in večje utrujenosti. Zaradi tega je lahko vadba fizično in psihično veliko težja.

3. Pomaga pri preprečevanju in zdravljenju glavobolov

Dehidracija lahko pri nekaterih posameznikih sproži glavobol in migreno. Raziskave so namreč pokazale, da je glavobol eden najpogostejših simptomov dehidracije. Še več, nekatere študije so celo dokazale, da lahko pitje vode pomaga pri lajšanju glavobolov pri tistih posameznikih, ki se z le temi pogosto srečujejo.

Glavobol je eden izmed najpogostejših simptomov dehidracije.

4. Odpravlja gube

Voda poskrbi za hidracijo in osvežitev telesa ter pomaga ohranjati elastičnost kože. Ljudje, ki pijejo velike količine vode, redkeje trpijo za brazgotinami, gubami in mehkimi linijami ter ne kažejo toliko znakov staranja kot tisti, ki pijejo majhne količine vode. S staranjem telo težje zadržuje vodo, zato z vnosom večje količine vode v telo pomagaš telesu in koži, da ostaneta navlažena. Če imaš problematično kožo, veš, da je ohranjanje zdravega pH ravnovesja ključnega pomena za kožo. Če piješ dovolj vode, pa lahko uravnovesiš raven pH in poskrbiš za zdravo kožo.

5. Pomaga pri zdravljenju ledvičnih kamnov

Ledvični kamni so boleči skupki mineralnih kristalov, ki nastanejo v sečnem sistemu. Najpogostejša oblika so ledvični kamni, ki nastanejo v ledvicah. Povečan vnos vode v telo zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, saj se poveča količina urina, ki gre skozi ledvice. To pa razredči koncentracijo mineralov, zato je manj verjetno, da bodo kristalizirali in tvorili ledvične kamne.

6. Vpliva na raven energije in delovanje možganov

Hidracija telesa močno vpliva na tvoje možgane. Pri možganih lahko že majhna količina dehidracije vpliva na kognitivne funkcije. Že blaga dehidracija, kot je na primer izguba 1-3 % telesne tekočine, lahko poslabša raven energije in razpoloženje ter povzroči znatno zmanjšanje spomina in možganske zmogljivosti.

7. Pomaga pri prebavi

Ena največjih prednosti pitja vode je preprečevanje zaprtja. Tvoje črevesje namreč absorbira vodo iz blata, kar povzroča neprijetno zaprtje. Tega se lahko znebiš le, če popiješ dovolj vode čez dan in tako olajšaš prebavo ter normaliziraš delovanje črevesja.

Prednosti pitja vode je nešteto

Skratka, pitje vode ima številne prednosti, ko gre za naše zdravje. Lahko pomaga ohranjati ravnovesje telesnih tekočin, uravnava telesno težo, izboljša polt kože in pomaga pri odpravljanju ledvičnih kamnov. Poleg tega lahko pomaga zmanjšati utrujenost in glavobole ter preprečiti zaprtje. Pitje ustrezne količine vode je bistvenega pomena za splošno zdravje in dobro počutje. Vsi bi si morali prizadevati za to, da popijemo vsaj 8 kozarcev vode na dan, da bi v celoti izkoristili prednosti tega naravnega vira.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title