skin
selfcare

6 zdravih živil, bogatih s hialuronsko kislino

Hialuronska kislina je spojina, ki jo najdemo po vsem telesu. Ima ključno vlogo pri številnih vidikih zdravja, zlasti v zvezi s kožo, očmi in sklepi. Zmanjša videz gub ter izboljšala vlažnost, strukturo in elastičnost kože, prav tako pa lahko podpira celjenje ran in zdravljenje suhih oči. Telo lahko proizvaja hialuronsko kislino, vendar je ta spojina na voljo tudi v obliki dodatkov, injekcij in serumov. Dobimo jo pa tudi v teh 6 zdravih živilih. Preberi si v katerih.

0

1. Kostna juha

Kostna juha nastane tako, da kosti in vezivno tkivo živali 12-48 ur kuhamo v tekočini. Tako dobimo aromatičen izdelek, ki je bogat s številnimi hranilnimi snovmi, vključno s hialuronsko kislino. Poleg tega je dober vir spojin prolina, glutamina, hondroitina in glukozamina. Hkrati pa je bogata s kolagenom, vrsto beljakovin, ki dokazano izboljšuje elastičnost in vlažnost kože

 

2. Pomaranče

Pomaranče ne vsebujejo hialuronske kisline, vsebujejo pa naringenin. Naringenin je flavonoid, vrsta rastlinske spojine z močnimi antioksidativnimi lastnostmi. Naravno ga najdemo tudi v drugih agrumih, paradižniku in figah.

Naringenin blokira delovanje hialuronidaze, encima, ki je odgovoren za razgradnjo hialuronske kisline. Zato lahko uživanje več pomaranč pomaga ohranjati zdravo raven hialuronske kisline v telesu. Pomaranče imajo tudi malo kalorij in so polne vitamina C, bistvenega mikrohranila, ki je hkrati močan antioksidant.

 

Vitamin C spodbuja sintezo kolagena, najbolj razširjene beljakovine v telesu, ki je bistvena za strukturo kože, mišic, las, sklepov in še več. Ta vitamin pomaga tudi pri zaščiti kože pred poškodbami zaradi ultravijoličnih (UV) žarkov.

3. Ohrovt

Ohrovt je zelena listnata zelenjava, ki je zelo hranljiva, saj vsaka kuhana porcija le-tega vsebuje velik odmerek vlaknin, vitaminov A in K, kalcija, bakra in mangana. Vsebuje tudi velike količine magnezija, pomembnega minerala, ki sodeluje pri več kot 300 encimskih reakcijah v telesu.

Magnezij ni potreben le za proizvodnjo energije, delovanje mišic in zdravje kosti, ampak sodeluje tudi pri proizvodnji hialuronske kisline.

4. Tofu

Tofu sicer ne vsebuje hialuronske kisline, ima pa veliko fitoestrogenov - snovi, ki posnemajo učinke hormona estrogena. Estrogen dokazano povečuje raven hialuronske kisline v telesu, kar podpira zdravje naše kože in preprečuje težave, kot so suhost kože in gube.

Podobne učinke naj bi imeli tudi fitoestrogeni iz tofuja in drugih sojinih izdelkov.

5. Mandlji

Mandlji so drevesni oreščki, priljubljeni zaradi bogatega okusa in vsestranskosti. So tudi zelo hranljivi, saj vsebujejo veliko beljakovin, vlaknin in zdravih maščob za srce. Poleg tega vsebujejo veliko magnezija, ki podpira zdravje kože, saj povečuje proizvodnjo hialuronske kisline v telesu.

Poleg tega so mandlji odličen vir vitamina E, mikrohranila, ki pomaga nevtralizirati škodljive proste radikale in se boriti proti oksidativnemu stresu. To lahko pripomore k hitrejšemu celjenju ran in zaščiti pred poškodbami kože.

6. Sladki krompir

Ni skrivnost, da je sladki krompir izjemno hranljiv - bogat z vlakninami, vitaminoma A in C ter manganom. V vsakem odmerku vsebuje tudi veliko magnezija, ki telesu omogoča učinkovito proizvodnjo hialuronske kisline.

Sladki krompir vsebuje tudi številne antioksidante, ki pomagajo preprečevati oksidativne poškodbe celic in kronične bolezni.

Poleg tega je sladki krompir poln betakarotena, spojine, ki dokazano blaži vnetja, nevtralizira škodljive proste radikale ter ščiti pred poškodbami kože in sončnimi opeklinami.

Naravna izbira

Hialuronska kislina je spojina, ki jo proizvaja vaše telo in jo najdemo tudi v številnih živilih in dodatkih. Lahko koristi zdravju kože, vnetjem in boleznim, kot so refluks, suhe oči in osteoartritis.

Dodajanje kostne juhe v prehrano je odličen način za povečanje vnosa hialuronske kisline. Poleg tega živila, kot so sojini izdelki, pomaranče, mandlji, ohrovt in sladki krompir, vsebujejo hranila, ki lahko naravno pospešijo sintezo hialuronske kisline v telesu.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title