tipsandtricks
feelgood

6 genialnih nasvetov za zgodnje vstajanje

Zgodnje vstajanje je lahko izziv – še posebej, če nisi jutranji človek. Toda vzhajanje pred soncem ima svoje prednosti. Zgodnje vstajanje ti daje več časa za reševanje nalog in organizacijo dneva ter ti omogoča, da se lažje pripraviš na uspeh na vseh področjih življenja. Če ti je težko preklopiti z nočne sove na zgodnje vstajanje, je tukaj 6 genialnih nasvetov, ki ti bodo pomagali zgodaj vstati in izkoristiti dan.

0

Nasvet #1: Pripravi se že večer prej 

Zgodnje vstajanje je sprva neprijetno in tvoj um bo iskal izgovore, da bi ti bilo še bolj neprijetno. To boš želela čim bolj zmanjšati. Če se že prejšnji večer pripraviš na jutro, lahko bistveno povečaš možnosti za uspeh.

Nasvet #2: Takoj vstani

Ne glede na to, kako se boš zjutraj zbudila, moraš vedno storiti eno stvar: čim prej popolnoma vstati iz postelje. Če boš ta trenutek predolgo odlašala, je bolj verjetno, da boš podlegla skušnjavi in ostala v postelji pet minut dlje. Teh pet minut hitro postane deset, in ko se tega zaveš, si izgubila že pol ure ali več. Ni univerzalnega trika, s katerim bi se prepričala, da zjutraj takoj vstaneš iz postelje. To je navada, ki jo moraš nenehno vaditi, dokler ne postane tvoja vsakdanja rutina.

Nasvet #3: Vključi jutranjo svetlobo

Še en nasvet za zgodnje prebujanje je, da v svojo spalnico vključiš naravno svetlobo. Ne pozabi, da je melatonin hormon, ki spodbuja spanje in se sprošča, ko telo zazna temo. Nasprotno pa lahko svetloba zavira melatonin in pomaga možganom, da se prestavijo iz načina spanja in spodbudijo budnost. Najpogostejši način prebujanja s svetlobo je uporaba naravne jutranje svetlobe, ki jo imaš na voljo, na primer spanje z odprtimi zavesami ali senčili, ki prepuščajo svetlobo.

V svojo spalnico vključi naravno svetlobo, to ti bo pomagalo pri jutranjem prebujanju.

Nasvet #4: Pred spanjem ne jej

Tako kot alkohol in kofein lahko tudi uživanje hrane pred spanjem poslabša splošno kakovost spanja in vpliva na tvojo sposobnost zgodnjega vstajanja. Če ješ preblizu časa za spanje, lahko to ovira sposobnost telesa, da prebavi hrano, kar ima za posledico slabšo kakovost spanca. Zadnji obrok bi morala pojesti vsaj dve do tri ure pred spanjem, da bi imela dovolj časa za prebavo.

Nasvet #5: Budilko postavi na drugo stran sobe

Nasvet za zgodnje vstajanje: vstani iz postelje! Če se prisiliš vstati izpod odeje, se boš začela premikati in zmanjšala verjetnost, da boš ponovno zaspala. To lahko dosežeš tako, da si postaviš budilko na drugo stran sobe. Pomembno je tudi, kakšno vrsto melodije si izbereš za prebujanje. Pričakovali bi, da te bo alarm, ki je glasen in neprijeten bolj učinkovit, v resnici pa ima lahko nasprotni učinek. Namesto tega ti predlagam, da poskusiš s pomirjujočimi zvoki (žvrgolenje ptic, zvonjenje zvončkov,…), ki se postopoma stopnjujejo.

Nasvet #6: Jutranja telovadba

Vadba čez dan prinaša koristi, med drugim neposredno izboljšuje kakovost spanja. Vadba posredno zmanjšuje utrujenost pri osebah s sindromom kronične utrujenosti; poleg tega lahko telesna vadba zmanjša anksioznost in stres. Ko v svojo rutino vključiš telovadbo, poskrbi, da jo časovno razporediš tako, da ne bo negativno vplivala na tvoj spalni cikel. Vadba preblizu časa za spanje lahko škoduje spancu, saj zvišuje srčni utrip, telesno temperaturo in adrenalin - vse to so dejavniki, ki lahko otežijo spanje. Namesto tega se raje osredotoči na vadbo zjutraj ali zgodaj popoldne.

Zgodaj vstani in svet ti bo ležal na dlani

Jasno je, da lahko zgodnje prebujanje prinese veliko koristi našemu življenju. S pravilno miselnostjo, nekaj preprostimi prilagoditvami in nekaj koristnimi nasveti lahko zgodnje vstajanje postane tvoja nova rutina. Če narediš to spremembo v svojem življenju, lahko hitro opaziš koristi izboljšane produktivnosti, ravni energije in mentalnega razmišljanja ves dan. Torej, kaj še čakaš?

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title