skin
tipsandtricks
selfcare

5 preprostih DIY mask za obraz, s katerimi bo tvoja koža zasijala

Ljudje že več sto let uporabljajo naravne sestavine za izdelavo kozmetičnih izdelkov, losjonov, serumov itd. Z nekaj preprostimi sestavinami (ki jih verjetno že imaš v shrambi ali hladilniku) lahko kar doma pripraviš masko za vsak tip kože. Glavna prednost mask, ki si jih narediš sama, je, da imaš nadzor nad tem, katere sestavine dodajaš notri. Poglej si 5 receptov za pripravo mask za obraz, ki jih lahko narediš sama, primerne za različne tipe kože.

0

Pazi, katere sestavine izbereš

Maske za obraz so odličen način za optimalno penetracijo koncentrirane sestavine, ne glede na to, ali so del naše vsakodnevne rutine ali pa jih prihraniš za enkratno razvajanje. Vendar ne domnevaj, da so vse sestavine v tvoji kuhinji varne. Tudi nekatere naravne, užitne sestavine lahko škodujejo tvoji koži. Pomembno je, da se v maskah izogibaš limoni ali zeleni, saj lahko naredita kožo občutljivo na svetlobo in povečata tveganje za sončne opekline. Da bi bila maska za obraz varna in koristna, enostavno začni z dvema ali tremi sestavinami, nato pa lahko sčasoma, formulo še dopolniš.

Ko gre za prilagajanje mask za posamezen tip kože, razmisli o specifičnih težavah, ki jih želiš odpraviti. Je tvoja koža nagnjena k rdečici? Ali je težava mastna koža? Različne maske lahko zagotovijo edinstvene koristi, ki ustrezajo tvojim potrebam. Tukaj sem zbrala najboljše maske za obraz, ki so primerne za različne tipe kože, tako da lahko svojemu obrazu nudiš pravo nego.

Vedno imejte v mislih da lahko, kljub temu da ti recepti za maske za obraz uporabljajo naravne sestavine, pride do alergijskega odziva. Zato, preden poskušaš sama zdraviti katero koli stanje kože, vsaj 24 ur pred uporabo maske opravi test na notranji strani komolca.

Preskoči drago kozmetiko in si doma pripravi naravne maske za obraz. To je bolj zdravo, cenejše in prav tako učinkovito.

1. Suha koža: avokado in aloja

V skledi zmešaj avokado, aloje vero in ovsene kosmiče. Dobro premešaj in nanesi na obraz, pazi, da se izogneš očem in ustnicam. Najbolje bo, da uporabiš čopič za masko za obraz, da je nanos lažji, lahko pa uporabiš le roke.

Potrebuješ:

  • 1/4 avokada (zmečkanega)
  • 1 žlica aloje vere (gel ali sveža)
  • 1 žlica ovsenih kosmičev

Pusti masko na koži vsaj 10-15 minut, preden jo spereš s toplo vodo. (Masko lahko pred izpiranjem tudi vmasiraš v kožo, saj boš tako dosegla dodaten piling).

Avokado je bogat z maščobnimi kislinami, ki pomagajo ohranjati kožo mehko in navlaženo. Vsebuje tudi vitamine A, D, B6 in E, ki lahko dodatno nahranijo vašo kožo za dodatno zaščito pred okoljsko škodo. Aloje vera je pomirjujoča rastlinska sestavina, ki pomaga hidrirati suho kožo tako, da zadrži vlago. Prav tako je odlična za obnavljanje suhe kože. Oves je poln antioksidantov, ki pomagajo odpraviti poškodbe kože zaradi UV žarkov in onesnaženja. Znano je tudi, da pomaga blažiti srbenje in vnetja ter je odličen za pomiritev kože. Ta maska je odličen način, da dehidrirani koži zagotoviš vlago, ki jo potrebuje!

2. Aknasta koža: kurkuma in med

Na nastanek aken lahko vpliva veliko dejavnikov. Osnovni vzrok je olje in zamašene pore, vendar so razlogi za prekomerno nastajanje olja in posledično vnetje, ki ga povzročajo bakterije, lahko različni, od hormonov do majhnih okužb. Zato v posodi zmešaj kurkumo in med, dobro premešaj in nanesi na obraz, še posebno na predele, kjer so akne. 

Potrebuješ:

  • 1/2 čajne žličke kurkume
  • 1 žlico medu

Kurkuma je naravno protivnetno sredstvo in lahko pomaga zmanjšati vnetje kože, če pa jo zmešaš z medom, izdelkom, bogatim z antioksidanti, ki je tudi naravno antibakterijski in protimikrobni, lahko pomaga pomiriti vneto kožo in preprečiti prihodnje izbruhe.

3. Mastna koža: Jajčni beljak, kumara in meta

Jajčni beljaki so glavna sestavina številnih mask za obraz, ki si jih narediš sam, in vsekakor razumemo, zakaj. To super živilo vsebuje veliko vitaminov in beljakovin, ki absorbirajo odvečna olja in napnejo kožo, meta pa vsebuje salicilno kislino, ki čisti pore in preprečuje stresne izbruhe.

Potrebuješ:

  • 1 jajčni beljak.
  • ½ kumare
  • 4-5 listov mete

Sestavine zmešaj in premešaj, dokler ne postanejo gladke. Masko za 10 minut postavi v hladilnik in jo nato za 15 minut nanesi na čisto in suho kožo. Izperi najprej s toplo in nato še s hladno vodo.

4. Mešana koža: jagode in jogurt

Jagoda in jogurt sta čudežna za mešano kožo. Jagode so bogat vir vitamina C, jogurt pa vsebuje mlečno kislino. Skupaj pomagata polepšati mešano polt, se borita proti aknam in zmanjšujeta nastajanje odvečnega seruma na obrazu.

Potrebuješ:

  • 3-4 velike jagode
  • ½ skodelice navadnega jogurta
  • 4-5 listov mete

Sestavini zmešaj v gladko pasto in jo nanesite na obraz. Pusti jo približno 20 minut, preden jo spereš z mlačno vodo. Masko lahko v hladilniku hraniš več dni.

5. Zmanjšanje por: kaolinska glina in zeleni čaj

Glina absorbira odvečni serum (ki lahko povzroči izbruhe), odstranjuje umazanijo in nečistoče ter pomirja rdečico - vse to brez odvzema potrebne vlage koži. Kaolinska glina, poimenovana po vsebnosti minerala kaolinita, ima nevtralen pH in velja za najbolj nežno glino, zato je odlična izbira za suho, občutljivo in k aknam nagnjeno kožo.

Potrebuješ:

  • 1 skodelico zelenega čaja
  •  1 žlica kaolinske gline

Zavri 1 skodelico zelenega čaja in pusti, da se ohladi. V majhno plastično ali stekleno skledo dodaj 1 žlico kaolinske gline v prahu in z leseno, stekleno ali plastično žlico počasi vmešaj ohlajeni zeleni čaj, dokler ne nastane redka pasta. S čopičem ali prsti nanesi enakomerno plast na kožo in pusti delovati pet do deset minut oziroma dokler se popolnoma ne posuši. Nežno sperite s toplo vodo, pri čemer se izogibaj drgnjenju. Na koncu nanesi še vlažilno kremo.

Osveži svojo kožo

Skratka, doma pripravljene maske za obraz so stroškovno učinkovit, naraven in enostaven način za nego tvoje kože. Ne samo, da jih lahko prilagodiš svojim potrebam, ampak se med njihovo izdelavo tudi zabavaš! Ne glede na to, ali gre za posebno priložnost ali le običajen dan, bo s temi 5 različnimi maskami za obraz, ki jih narediš sama, tvoja koža v trenutku zasijala. Zato si vzemi čas za razvajanje in daj svoji koži dodatno spodbudo, ki jo potrebuje. Zaslužiš si!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title