feelgood
mindfulness
selfcare

5 pozitivnih afirmacij za izboljšanje počutja

Diete so neuspešne iz več razlogov - eden od njih je, da se ljudje pogosto osredotočijo na izgubo kilogramov, namesto da bi opravili težko delo in ozdravili svoj odnos do hrane in telesa. Na srečo ti lahko pozitivne afirmacije, ki si jih ponavljaš, pomagajo spremeniti način razmišljanja ter vplivajo na občutke in vedenje. Tukaj je 5 pozitivnih afirmacij za izboljšanje počutja in poglobitev povezave s telesom.

0

Kaj so afirmacije?

Afirmacija je trditev ali izjava, da je nekaj res. V osnovi so afirmacije dejstva ali ideje, ki jih razglasimo za resnične. Lahko so pozitivne ali negativne. Če želiš uporabljati afirmacije, izberi nekaj stavkov, ki so ti všeč in si jih pogosto ponavljaj.

1. "Sem zdrava in močna"

Kultura prehranjevanja nam govori, da mora telo izgledati na določen način, zato se lahko v tem procesu izgubimo, ko poskušamo doseči nedosegljivo. Namesto da se oziraš za poljubnim idealom in določenim videzom, preusmeri svoje razmišljanje na delovanje. Konec koncev je idealno telo tvoje telo v najbolj zdravem stanju.

Ta afirmacija izkorišča nevroplastičnost možganov ali njihovo sposobnost spreminjanja in prilagajanja. Z drugimi besedami, s ponavljanjem te afirmacije jo bodo možgani morda začeli jemati kot dejstvo. Tako lahko ponavljanje te trditve skupaj z drugimi afirmacijami povzroči, da možgani željo sprejmejo kot dejstvo, kar posledično izboljša tvoj odnos do telesa.

2. "Cenim, kaj vse zmore moje telo"

Osredotočanje na številne neverjetne stvari, ki jih tvoje telo že počne in jih lahko počne, pomaga preoblikovati tvoj odnos do njega. Teža in indeks telesne mase (ITM) sta lahko problematična načina merjenja tvojega zdravja. Ta afirmacija pa ti lahko pomaga spremeniti način, kako obravnavaš svoje telo, in ga preusmeri k funkciji namesto k številkam na lestvici.

Ta afirmacija se ne osredotoča na videz, temveč na sposobnosti tvojega telesa. To je bolj zdrav pristop, kot pa osredotočanje na številke na tehtnici. 

3. "Vsak dan se lahko premikam"

Morda ti formalna vadba ne ustreza, kar je v redu. Preoblikuj idejo o "vadbi" tako, da bo preprosto pomenila "gibanje, pri katerem se dobro počutim".

Poišči si gibanje, ki tvojemu telesu prinaša veselje, pa naj bo to joga, pohod v hribe ali ples doma ob zabavni glasbi. Preoblikovanje mišljenja o vadbi te lahko spodbudi k temu, da se boš vsak dan več gibala, kar lahko izboljša tvoje zdravje in počutje.

4. "Sem prijazna do sebe"

Pozitiven samogovor je vredno raziskati na poti do dobrega počutja. Samogovor je notranji monolog, ki ga nosiš v sebi, gre za način, kako se pogovarjaš sama s seboj v svoji glavi.

Žal je včasih način, kako govorimo sami s seboj, morda manj velikodušen od načina, ki bi ga uporabljali kadar govorimo z drugo osebo. Če si odkrito in ostro samokritična, ti lahko ta afirmacija pomaga spodbuditi sočutje do sebe.

 

5. "Uživam v vsakem grižljaju"

Uživanje hrane je čutna izkušnja, ki poleg okusa aktivira tudi druge čute. Čeprav ni vedno mogoče sedeti in uživati v vsakem grižljaju, se spodbujaj, da to počneš čim pogosteje. Opazuj, kako je hrana videti, diši, ima okus, koliko tekstur lahko zaznaš, kakšne zvoke proizvaja in kako je razporejena na krožniku.

Zavestno prehranjevanje ti lahko pomaga bolje uživati v hranjenju svojega telesa. Ta afirmacija te lahko opomni, da se usedeš in uživaš v prehranjevanju.

Prakticiranje pozitivnih afirmacij je ključ do boljšega počutja

Pozitivne afirmacije so lahko odličen začetek za izboljšanje počutja in odnosa s telesom. Najboljše afirmacije so tiste, ki ti ustrezajo in so smiselne. Zato naj bodo specifične za tvoje cilje in razmere. Najbolje delujejo, če jih ponavljaš vsak dan po več minut. Kljub temu, da pozitivne afirmacije niso čarobni naboji, so lahko vsaj izhodišče za tvojo pot do dobrega počutja.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title