hair

5 pomembnih sestavin, ki jih mora vsebovati tvoj šampon

Dober šampon je pomemben za nego las, saj pomaga odstraniti umazanijo, odvečno maščobo iz lasišča in las, ki se lahko sčasoma naberejo in povzročijo različne težave, kot so prhljaj, srbenje in izpadanje las.

0

Tvoj šampon mora  pomagati uravnovesiti naravna olja na lasišču in laseh ter preprečevati,  da bi postali preveč suhi ali mastni. Poleg tega številni šamponi vsebujejo sestavine, ki lahko pomagajo nahraniti in okrepiti lase, kot so vitamini, beljakovine in naravna olja.


Na primer, če imaš suhe, poškodovane lase, boš morda želela poiskati vlažilni šampon, ki vsebuje naravna olja in beljakovine, ki ti bodo pomagala nahraniti in obnoviti lase. Če imaš mastne lase, boš morda želela poiskati čistilni šampon, ki pomaga odstraniti odvečno maščobo in nečistoče z lasišča in las.


Če imaš posebno bolezen lasišča, kot je prhljaj ali luskavica, boš morda želela poiskati šampon z zdravilnim učinkom, ki vsebuje sestavine, kot so salicilna kislina, premogov katran ali ketokonazol, ki lahko pomagajo pomiriti in zdraviti takšno stanje.


Svetujemo ti, da uporabljaš šampon, ki vsebuje te sestavine: 

#1 Naravna olja  

Nekatera naravna olja, ki se uporabljajo v šamponih, vključujejo kokosovo olje, arganovo olje in jojobino olje. Ta olja se uporabljajo za vlaženje las, zaradi česar so mehki, sijoči in zdravi. Arganovo olje je priljubljena naravna sestavina, ki se pogosto uporablja v izdelkih za nego las, vključno s šamponi, balzami in olji za lase. To olje se pridobiva iz jedrc arganovega drevesa. 

 

Arganovo olje je bogato s hranili, vključno z antioksidanti, vitaminom E in esencialnimi maščobnimi kislinami, ki pomagajo pri vlaženju in negi las. Lahko je še posebej koristen za tiste s suhimi, poškodovanimi ali skodranimi lasmi, saj lahko pomaga zgladiti in zmehčati lase, zaradi česar so bolj obvladljivi in ​​sijoči.
Poleg svojih vlažilnih lastnosti lahko arganovo olje pomaga tudi okrepiti lase in zmanjša lomljenje, zaradi česar je dobra izbira za tiste s krhkimi ali šibkimi lasmi. Prav tako lahko pomaga zaščititi lase pred toplotnimi poškodbami, ki jih povzročajo pripomočki za oblikovanje, kot so likalniki in sušilniki.

 


#2 Beljakovine

Šamponi morajo vsebovati beljakovine, kot so keratin, kolagen ali svilene beljakovine. Ti proteini pomagajo okrepiti lase in zmanjšati lomljenje las, zaradi česar so videti bolj zdravi.

#3 Vitamine

Nekateri šamponi vsebujejo vitamine, kot so biotin, vitamin E in vitamin B5. Ti vitamini pomagajo nahraniti in okrepiti lase, spodbujajo zdravo rast in preprečujejo poškodbe.

#4 Aminokisline

Dober šampon lahko vsebuje tudi nekaj aminokislin, kot sta cistein in metionin. Te aminokisline pomagajo obnoviti poškodovane lase, zaradi česar postanejo bolj gladki in močnejši.

#5 Rastlinski izvlečki

Naj bo šampon bogat z rastlinskimi izvlečki, kot so aloe vera, kamilica ali olje čajevca. Ti izvlečki imajo naravne čistilne in pomirjujoče lastnosti, lasišče pa pustijo čisto in osveženo. Aloe vera je dobra za lase in je priljubljena naravna sestavina številnih izdelkov za nego las. Aloe vera je sočna rastlina, ki v listih vsebuje bistro gelasto snov, ki se že stoletja uporablja za zdravljenje različnih stanj kože in las. Ta vsebuje encime, ki lahko pomagajo odstraniti odmrle kožne celice z lasišča, kar lahko pomaga pri spodbujanju zdrave rasti las in preprečevanju prhljaja. Vsebuje tudi vitamine in minerale, ki lahko pomagajo nahraniti in navlažiti lase ter jih narediti mehke, sijoče in zdrave.


Poleg tega ima aloe vera naravne protivnetne in protibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo pomiriti razdraženo lasišče in preprečiti okužbe lasišča. Prav tako lahko pomaga zaščititi lase pred poškodbami, ki jih povzročajo okoljski dejavniki, kot sta sonce in onesnaženje.


Na splošno je pomembno, da izbereš šampon, ki je nežen in ima uravnotežen pH, saj lahko ostri ali alkalni šamponi odstranijo naravna olja iz las in jih poškodujejo. Poleg tega se je dobro izogibati šamponom, ki vsebujejo sulfate, saj so lahko ostri in izsušijo nekatere tipe las.

Z redno uporabo šampona bodo tvoji lasje čisti, zdravi in ​​bolj voljni. Prav tako lahko šampon izboljša celoten videz las z dodajanjem sijaja, zmanjšanjem nakodranosti in izboljšanjem naravne teksture.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title