feelgood
selfcare
healthylifestyle

5 napitkov, ki pomagajo pri lajšanju stresa

Vsi smo že bili v takšni situaciji, ko smo se počutili, kot da nam v koraku manjka nekaj zagona, kajne? Na srečo se v shrambi nahajajo naravne (in okusne!) rešitve. Namesto da posegaš po tretji skodelici kave za dvig energije ali energijskem napitku za odpravo stresa, sem zbrala 5 naravnih tonikov, polnih vsakdanjih sestavin, ki so znane kot močna sredstva za boj proti utrujenosti, tesnobi in stresu. Beri naprej in odkrij svoj novi najljubši aromatični napitek.

0

Pij ingver, da okrepiš svoje možgane in premagaš stres

Ta rastlina vsebuje 14 edinstvenih bioaktivnih spojin in antioksidantov. Ugotovljeno je bilo, da te spojine pri ženskah srednjih let izboljšujejo kognitivne funkcije in lahko celo ščitijo možgane pred poškodbami, povezanimi z oksidativnim stresom. Ingver namreč vsebuje močan antioksidant gingerol, ki lahko očisti škodljive kemikalije, ki jih proizvaja naše telo, kadar smo zaskrbljeni. Zato lahko ta začimba pomaga tudi pri psihološkem stresu

Koristi ingverja:

  • izboljšano delovanje možganov,
  • antioksidativna podpora,
  • zdravljenje stresa.

Preizkusi: Pripravi si ta zdrav ingverjev tonik (vroč ali hladen) za odmerek močnih antioksidantov (najboljši je svež ingver). Pazi le, da ne pretiravaš z odmerjanjem (več kot 4 g/dan), saj lahko razdraži želodec.

Maca za uravnovešanje hormonov

Korenina maca je v zadnjem času vse bolj priljubljena - in to iz dobrega razloga. Ta hormonski balanser je močan podpornik proti stresu. Rastlinske spojine mace (imenovane flavonoidi) lahko spodbujajo pozitivno razpoloženje ter zmanjšujejo krvni tlak in depresijo.

Koristi mace:

  • povečana energija,
  • uravnoteženo razpoloženje,
  • zmanjšanje krvnega tlaka in depresije.

Preizkusi: Preprosto vmešaj maco v svoj vsakodnevni smoothie, skodelico kave ali vročega kakava.

Kurkuma za splošno duševno zdravje

Kurkuma upravičuje svojo priljubljenost - zlasti na področju duševnega zdravja.

Kurkumin, bioaktivna spojina v kurkumi, je povezan z zdravljenjem anksioznosti, depresije in drugih težav - verjetno zaradi povečanja ravni serotonina in dopamina.

Koristi kurkume:

  • povečuje raven serotonina,
  • pomaga pri lajšanju tesnobe in depresije,
  • je lahko enako učinkovita kot antidepresivi.

Jabolčni kis za dvig energije

Jabolčni kis se lahko uporablja tudi za druge namene kot le za solate. Ta kis lahko neposredno vpliva na raven sladkorja v krvi, pomaga ohranjati enakomerno energijo in preprečuje utrujenost. Jabolčni kis vsebuje tudi bistvene minerale, kot je kalij, ki neposredno vpliva na raven naše energije.

Koristi jabolčnega kisa:

  • nadzoruje krvni sladkor,
  • ohranja enakomerno raven energije,
  • lahko pripomore k splošnemu zdravju.

Preizkusi: Preprosto zmešaj jabolčni kis v toplo ali hladno vodo ali pa poskusi pripraviti čajni tonik iz jabolčnega kisa. Po zaužitju 1dl tega napitka lahko učinek občutiš že v 95 minutah. Vendar moraš biti pri uživanju jabolčnega kisa previden/a, saj lahko veliki odmerki povzročijo nekatere neželene učinke, vključno s prebavnimi težavami, poškodovano zobno sklenino in opeklinami v grlu. Prav tako lahko pride do medsebojnega delovanja z zdravili, zato se posvetuj z zdravnikom, če ga nameravaš redno piti.

Kamilični čaj za pomiritev

Kamilični čaj je zelo priljubljen zeliščni čaj, ki izvira iz Evrope in se pogosto uporablja za zdravljenje stresa, tesnobe in nespečnosti. Znano je, da pomirja živčni sistem, sprošča mišice in pomaga pri dobrem spancu.

Po dolgem delovnem dnevu lahko topla in pomirjujoča narava tega napitka pomaga povečati raven hormonov serotonina in melatonina v telesu, ki pomagata zmanjšati stres in skrbi ter zagotoviti dober spanec.

 

Preizkusi: Vrečko kamiličnega čaja ali cvetove kamilice daj v vročo vodo in pusti stati tri do pet minut. Čaj popij šele, ko se ohladi.

Reci konec stresu

Stres je eden glavnih dejavnikov in povzročiteljev številnih bolezni, saj močno obremenjuje našo lastno obrambo imunskega sistema. Na žalost je stres postal naš vsakdanji spremljevalec, zato je na nas, da vzamemo stvari v svoje roke in telesu s pravilno hrano pomagamo, da ga lažje prenese.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title