skin
tipsandtricks

Kako ohraniti sijočo kožo tudi pozimi?

Koža je največji organ v telesu, ki preprečuje vstop škodljivim snovem, vključno z bakterijami. Zato je pomembno, da skrbite za svojo kožo skozi celo leto, saj vam zdrava koža pomaga, da ste videti mlajše in samozavestnejše. Za svilnato in sijočo kožo se poleg redne jutranje nege kože priporoča zadosten vnos vode skozi celoten dan, uporaba vlažilne kreme in vadba na prostem tudi v zimskem času.

0

Zima je najslabši letni čas, ko gre za našo kožo, saj zaradi padca vlažnosti in temperature naša koža lahko postane hrapava, suha ali celo srbeča. Kaj moramo torej storiti, da bo naša koža kljub nizkim temperaturam še vedno ostala sijoča in nahranjena

 

Preprosto. Upoštevajte teh pet nasvetov in pozabite na razdraženo kožo v zimskem času: 

1. Navlažite kožo

Eden izmed najpomembnejših izdelkov, ki bi se moral nahajati v vaših toaletnih torbicah v  zimskem času je absolutno vlažilna krema. Vlažilna krema kožo napolni z lipidi in tako obnovi hidracijo. Poleg hidracije lahko uporaba dobre vlažilne kreme kožo pomiri in izboljša njen sijaj. 

 

Ko izbirate svojo vlažilno kremo morate biti pozorni na vaš tip kože in na sestavine, ki jih ta vsebuje. Strokovnjaki priporočajo, da mora vaša krema vsebovati vitamin E, ki pomaga kožo zaščititi tudi pred onesnaževanjem. Če se soočate z malenkost bolj suho kožo so za to odlična gosta mazila, ki zadržujejo vlago. Če pa je vaša koža mastna, vam priporočamo uporabo vlažilnih losjonov.  

Svetujemo vam nanos vlažilne kreme večkrat na dan, še posebej po tuširanju, saj po prhanju prihaja do največje izgube vlage kože.

VIR: Person Pouring Plastic Tube Bottle · Free Stock Photo (pexels.com)

2. Ostanite hidrirani 

Ne smemo pozabiti, da smo sestavljeni iz 60 % vode in vsi sistemi v našem telesu za pravilno delovanje potrebujejo vodo, zato je smiselno, da vsak dan zaužijemo dovolj količine vode. Koliko pa je dovolj? To je odvisno od vsakega posameznika. Vsak dan je priporočljivo popiti vsaj 2-5 litrov vode. Porabo popite vode moramo razporediti skozi celoten dan, saj jo bo le tako naše telo absorbiralo. Voda nam bo tako pomagala odpraviti toksine iz našega telesa, zmanjšala gube in uravnotežila maščobo na obrazu

3. Uporabite vlažilec zraka 

Za ohranjanje vlage v vašem domu poskrbite s kakovostnim vlažilcem zraka, ki ga uporabljajte v prostorih, kjer preživite največ časa, vključno s spalnico, kjer boste suhemu zimskemu zraku dodali vlago in tako ohranili hidracijo kože tudi med spanjem. Poznamo več vrst različnih vlažilnikov zraka. Parni uparjalnik ogreje vodo in jo nato ohladi, preden jo vrne nazaj v prostor, medtem, ko ultravijolični vlažilec vsebuje  kovinsko membrano in tako ustvarja vodne kapljice, ki se preko ventilatorja prenesejo v zrak.  Pomembno je tudi, da poskušate vzdrževati temperaturo svojega stanovanje ali hiše na približno 22 °C. 

4.  Ne poslužujte se dolgih vročih prh 

Vroča jutranja prha se najbolje prileže, kajne? Vendar pa vroča voda kožo izsuši, zaradi česa ta postane suha in luskasta. Zato moramo pri jutranjih prhah biti še posebej pazljivi na temperaturo vode. Ni točnega pravila, kako vroča mora biti prha, vendar večina strokovnjakov priporoča temperaturo vode med prhanjem nekje med 37 °C in 38,5 °C.

5. Ostanite aktivni, da povečate naravni sijaj 

Vsi se zavedamo, da je v zimskem času zelo težko biti motiviran za športne aktivnosti in oditi iz hiše, ko je zunaj hladno. Vendar je za našo kožo zelo pomembno, da smo aktivni tudi v hladnejših dnevih, kjer z aktivnostjo dvignemo telesno temepraturo, pospešimo prekrvavitev in dvignemo utrip srca. Pri vadbi naši možgani tako sproščajo kemikalije za dobro počutje imenovana serotonin in dopamin, ki pomagata zmanjšati tesnobo in hkrati izboljšujeta dobro počutje. Preživljanje prostega časa na svežem zraku nam pomaga obnoviti raven vitamin D v koži. Zato vam svetujemo, da se vsaj trikrat do štirikrat na teden poslužujeta teka, hoje ali kolesarjanja na prostem. 

VIR: Woman About to Run during Golden Hour · Free Stock Photo (pexels.com) 

 

Poleg teh 5 nasvetov je zelo pomembna tudi jutranja rutina nege kože. Dobra rutina kože je odvisna od vašega tipa kože ( ki je lahko suha, mastna ali mešana koža), starosti ali morebitne kožne bolezni (kot so akne ali alergije). 

Dobra rutina nege kože je sestavljena iz naslednjih korakov in sicer: 

  1. Čiščenje - obraz si moramo vsakodnevno umiti s hladno ali mlačno vodo. Uporabljamo nežna čistila brez dišav in brez alkohola, ki so še posebej primerna za ljudi s suho kožo. Priporoča se tudi uporaba blagih pilingov vsaj enkrat do dvakrat na teden, ki pomaga pri suhi in luščeči koži. Znanstveno je dokazano, da na kožo zelo dobro vplivajo čistila z ovsenimi kosmiči, izvlečki zelenega čaja, kamilice in aloe vere. 

  2. Vlaženje- pomembna je že omenjena uporaba vlažilne kreme, ki nam pomaga ohranjati kožo mehko in sijočo.

  3. Nanašanje kreme za sončenje- krema za sončenje pomaga zaščititi kožo pred škodljivimi učinki sonca. Pomaga preprečevati pege, znake staranja in celo kožnega raka

  4. Nanos tonika- nanos tonika po čiščenju se posebej še priporoča ljudem z mastnim tipom kože. Tonik pomaga odstraniti umazanijo in ostanke ličila.

VIR: Photograph of a Person Putting White Cream on Her Leg · Free Stock Photo (pexels.com)

 

Če želite ohraniti sijočo kožo skozi celotno sezono, ne samo pozimi morate poleg osnovne nege kože uporabljati tudi druge izdelke, kot so serumi, olja in nočne kreme. Strokovnjaki tako priporočajo, da se poskušajte izogibati prekomerni uporabi kozmetike na svoji koži in seveda jejte zdravo hrano, pijte zadostno količino vode in obvladujte stres.  Če imate kakršne koli težave s kožo, se posvetujte s svojim dermatologom. 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title