hair
DIY

11 sestavin, ki jih moraš uporabiti v maski za lase, če imaš suhe in poškodovane lase

Suhi in poškodovani lasje so pogosto posledica pretirane uporabe toplote ali izdelkov za oblikovanje. Preden se odpraviš v frizerski salon na večje striženje, razmisli o prednostih uporabe maske za lase, ki lasem vrača vlago.

0

Določena olja, živila in druge sestavine lahko na različne načine koristijo poškodovanim lasem. Naslednje sestavine lahko najdeš v številnih izdelkih za lase, vendar lahko maske za lase narediš tudi doma.

S spodnjimi 11 sestavinami preprosto premaži lase (celotno lasišče ali samo konice), pusti delovati pod kapo za prhanje do 30 minut in speri. Ta-da!

Olja

1. Mandljevo olje

Njegove vlažilne lastnosti so se razširile tudi na nego las. Če se uporablja za lasišče, bi lahko s protivnetnimi lastnostmi pomagalo pri zdravljenju suhih lusk, povezanih s prhljajem, ekcemi in luskavico.

2. Arganovo olje

Arganovo olje, ki se tradicionalno uporablja za rast las, se lahko uporablja tudi kot sredstvo za suhe lase. Bogato je z maščobnimi kislinami in vitaminom E, ki lahko pomagajo zaščititi tvoje lase in zmanjšati poškodbe.

Arganovo olje je pogosto vključeno v balzame in izdelke za oblikovanje las, lahko pa si narediš tudi svojo masko.

3. Avokadovo olje

Avokado je dober vir zdravih mononenasičenih maščob, hkrati pa so lahko ta naravna olja koristne tudi za suhe lase - predvsem dodajajo vlago.

Vlažilne učinke lahko dosežeš z uporabo pretlačenega avokada, ki ga zmešaš z oljem ali pa z uporabo samega avokadovega olja. Olje lahko doda tudi sijaj in deluje kot balzam za zelo suhe lase.

4. Kokosovo olje

Olje, ki se pridobiva iz kokosovega mesa, naj bi bilo bogato s proteini, ki lahko navlažijo in okrepijo tvoje lase, hkrati pa ima kokosovo olje protivnetne lastnosti, ki bi lahko pomagale pri suhem lasišču, kot je prhljaj.

5. Jojobino olje

Čeprav se jojobino olje pogosto uporablja za redčenje eteričnih olj, naj bi imelo vlažilne lastnosti za lase in kožo, če se uporablja samostojno.

6. Olivno olje

Verjetno poznaš prednosti zmernega uživanja tega olja za zdravje srca, vendar ima lahko oljčno olje tudi vlažilne učinke za lase.

Če imaš mastno lasišče, razmisli o uporabi oljčnega olja le na suhih konicah.

Živila

7. Banana

Uporaba pretlačenih banan v laseh naj bi zaradi naravnega silicijevega dioksida v tem sadežu pomagala obnoviti kolagen. Močnejši kot so lasje, manjša je verjetnost, da se bodo izsušili.

8. Kokosovo mleko

Kokosovo mleko je zaradi visoke vsebnosti lavrinske kisline vidno v številnih zdravilih za lase brez recepta.

Uporaba kokosovega mleka ima tudi dodatno korist, saj lahko okrepi lase in spodbudi njihovo rast.

9. Med

Ne le, da med pri pripravi maske za lase z več sestavinami drži skupaj druge snovi, ampak naj bi tudi sam dodajal vlago in sijaj tvojim lasem.

Medena maska za lase lahko zmanjša tudi lomljenje in nakodranost las.

Ostale sestavine

10. Mango maslo

Mangovo maslo, izdelano iz semen plodov manga, je bogato mehčalo, ki se zaradi visoke vsebnosti lipidov najpogosteje uporablja za suhe in lomljive lase.

Pogosto ga mešamo tudi z drugimi bogatimi sestavinami, kot sta karitejevo maslo in kokosovo olje.

11. Aloe vera

Maska za lase iz aloe vere lahko zmanjša vnetja, ki lahko povzročijo draženje lasišča, kar se kaže v nekaterih primerih prhljaja. Prav tako lahko pomaga pri vlaženju in krepitvi suhih las.

Poišči sestavino, ki ti bo ustrezala

Zaradi večjega poudarka na naravnih sestavinah si veliko ljudi doma izdeluje maske za lase. Suhe in poškodovane lase lahko zdraviš tudi tako, da poiščeš običajne izdelke za lase z zgoraj navedenimi sestavinami.

Ne glede na to, katero metodo izbereš, je pomembno, da si potrpežljiva in preizkušaš različne sestavine, dokler ne najdeš najprimernejše.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title