skin
tipsandtricks
selfcare

10 nasvetov za nego rok pozimi

V zimskih mesecih je zelo pomembno, da posvetimo pozornost tudi svojim rokam. Hladno vreme lahko povzroči, da koža postane suha, razpokana in razdražena. Na srečo lahko z enostavnimi koraki poskrbimo, da bodo naše roke v tem letnem času zdrave in videti kar se da najboljše. Poglej si nekaj preprostih nasvetov za nego rok pozimi, ki ti bodo pomagali ohraniti mehke, gladke in hidrirane roke vso sezono.

0

Nega rok pozimi

Pri negi kože ljudje največ časa in truda posvečamo negi obraza, roke in nohte pa pogosto spregledamo. To je žalostno, saj poleg razpokanosti in izsušenosti zaradi mraza na prostem, prestopanja iz zaprtih prostorov (vroč in suh zrak) v prostore na prostem (mrzel zrak) pomeni tudi izpostavljenost ekstremnim temperaturam, ki lahko resnično uničijo tvoje roke in nohte. Na srečo obstaja več načinov, kako zaščititi in negovati kožo rok, da bo le ta ostala zdrava in lepa vso zimo. 

  1. Nosi rokavice: ko se temperature začnejo zniževati, si moraš omisliti rokavice. Z volnenimi rokavicami bodo tvoje roke tople in zaščitene pred močnim vetrom in nizkimi temperaturami. Da se roke ne bi izsušile, si gumijaste rokavice nadeni tudi v zaprtih prostorih, ko opravljaš gospodinjska dela, kot sta pomivanje posode ali čiščenje.
  2. Uporabljaj vlažilno kremo za roke: Poišči kremo za roke, ki je bogata s hranljivimi sestavinami, kot sta karitejevo maslo in vitamin E. Te bodo pomagale zadržati vlago in zaščititi kožo pred izsušitvijo. Kremo za roke nanesi vsakič, ko si umivaš roke, in čez dan, še posebej po tem, ko si bila zunaj na mrazu. Ne pozabi posebne pozornosti nameniti predelom med prsti in okoli nohtov. Če pa so tvoje roke še posebej suhe, lahko ponoči uporabiš tudi močnejšo vlažilno kremo. Kremo nanesi pred spanjem in si roke pokrij z bombažnimi rokavicami za še dodatno vlaženje.
  3. Piling: piling je pomemben korak v vsaki rutini za nego kože, vendar je pozimi še posebej pomemben. Zaradi hladnega vremena lahko koža proizvaja manj maščob, kar lahko povzroči kopičenje odmrlih kožnih celic. Če se želiš znebiti teh celic, enkrat ali dvakrat na teden uporabi nežen piling ali krtačo za piling. Najprej si roke navlaži s toplo vodo, nato pa piling nežno vmasiraj v kožo. Ko končaš, si roke speri s toplo vodo in jih osuši do suhega. Uporabiš lahko že pripravljene pilinge ali pa poskusiš pripraviti domačo rešitev z mešanjem oljčnega olja in 1 do 2 žlic granuliranega sladkorja.
  4. Ne umivaj si rok prepogosto: Pogosto umivanje rok z mili lahko iz kože odvzame naravna olja, zaradi česar je koža bolj nagnjena k razpokam. Da bi preprečila dodatno izsušitev kože, namesto vroče vode raje uporabljaj mlačno. Ne pozabi se takoj po umivanju rok namazati s kremo za roke, da bodo mehke in nahranjene. Namesto umivanja z vodo in milom lahko uporabiš tudi vlažilno sredstvo za roke s koži prijaznimi sestavinami.

     

  5. Znebi se parfumiranega mila: poišči sestavine, kot sta glicerin in lanolin, ki zmehčata in navlažita zunanji sloj kože. Zlato pravilo je, da se izogibaj vsemu, kar se peni, namreč mehurčki škodujejo suhi koži.
  6. Izogibaj se sušilnikom na vroč zrak: čeprav sušilniki za roke z vročim zrakom posušijo roke v nekaj sekundah in veljajo za okolje prijaznejšo možnost, iz tvoje kože posrkajo vlago in naravna olja, zato so tvoje roke zelo suhe in razpokane. Priporočam, da si roke preprosto raje obrišeš z brisačo.
  7. Ostani hidrirana: Redno vlaženje ima zelo pomembno vlogo tudi pri ohranjanju zdrave kože. Zato se boš s hidratacijo lahko izognila suhi koži. Več vode, kot boš popila, bolj mehka in navlažena bo tvoja koža.
  8. Izogibaj se določenim izdelkom: kozmetična industrija je zagotovo pridobila številne potrošnike. To je moč pravilnih tržnih strategij. Vendar pa so nekatera njihova trženja lahko zavajajoča. Na koncu lahko uporabljaš izdelke za nego rok, ki lahko povzročijo hude neželene učinke. Ne smeš tvegati, zlasti če imaš občutljivo kožo. Tukaj je seznam pogosto prisotnih sestavin v izdelkih za nego kože, ki se jim moraš izogibati:

    - sulfati, na primer natrijev lavril sulfat ali SLS,

    - parabeni,

    - dišave,

    - alkohol,

    - umetna barvila

    - mineralno olje, kot je vazelin,

    - izvlečki kokosovega olja.

  9. Jej živila, bogata z vitaminom D: Znano je, da je sonce najboljši vir vitamina D. Ker pa je v zimskem času minimalna količina sonca, se zaradi tega vitamin D slabše absorbira. Da bi nadomestila nizko vpijanje vitamina D v zimskem času, je pametno povečati vnos živil, bogatih s tem vitaminom. Kako prispeva k zimski negi kože? Pomanjkanje vitamina D je eden od razlogov za izsušitev kože. Najboljše živilo, bogato z vitaminom D, so morski sadeži. V svojo prehrano vključite tudi običajne morske sadeže, kot so tuna, skuša in sardine. Druga običajna živila, ki so tudi dober vir tega vitamina, pa so gobe, jajčni rumenjak in pomaranče.
  10. Uporabi vlažilec zraka: V hladnejših mesecih lahko opaziš, da je zrak zunaj in znotraj zelo suh. Zelo suh zrak lahko povzroči različne težave, na primer razpokano ali srbečo kožo. Vlažilniki zraka dodajajo zraku vlago, da preprečijo izsušitev in draženje različnih delov telesa. Priporočam uporabo vlažilnika zraka v spalnici, da zaščitiš svoje roke in čez noč zadržiš vlago.

Katere sestavine pomagajo pri suhih rokah?

Odpravi suh občutek in grobo teksturo z vlažilno kremo za roke, ki vsebuje vlažilne sestavine, kot so morske alge in karitejevo maslo. Zeleni čaj, vitamina C in E so zelo pomirjujoče sestavine, prav tako pa tudi sivka in kamilica. Vse skupaj tvori zmagovalno kombinacijo za nemoteno preživljanje mrzle zime.

Medicinsko zdravljenje

Zdravniško pomoč je treba poiskati, če je prisoten kateri koli od naslednjih znakov:

  • krvavitev
  • razbarvanje kože
  • oteklina na rokah
  • izcedek iz odprtih ran
  • izjemna rdečina.

Če se stanje poslabša ali če sredstva za nego rok ne pomagajo, se posvetuj z zdravnikom.

V razmislek

Skratka, zima je lahko težko obdobje za ohranjanje zdravih rok. Suhe roke so običajen pojav, ki se občasno pojavi pri večini ljudi. Upoštevanje potrebnih previdnostnih ukrepov za zaščito kože pred hladnim vremenom, kot so nošenje rokavic, uporaba vlažilnih krem in občasni pilingi rok, ti lahko pomaga ohraniti zdrav videz in občutek na rokah. Z upoštevanjem teh zgoraj navedenih nasvetov lahko ohraniš svoje roke zdrave in sijoče vso sezono.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title