experience
tipsandtricks
hair

Vodič po korakih: Kako postati blondinka doma

Barvanje las na blond doma je lahko zastrašujoča naloga. Toda s pravim znanjem in orodji lahko zlahka dosežeš popoln odtenek za svoje lase. Tu boš dobila vse informacije, ki jih moraš vedeti, če želiš postati blondinka. Od izbire pravega odtenka barve do zagotavljanja, da so tvoji lasje ustrezno pripravljeni pred nanosom, ta vodnik ti bo pomagal ustvariti čudovito, dolgo obstojno barvo, ob kateri se bodo obračale glave- vse po lastnih izkušnjah!

0

Te zanima če se blondinke res bolj zabavajo, ampak nočeš zapraviti veliko denarja v salonu? Potem si na pravem mestu.   

 

PRVI KORAK: Analiza vaše barva in stanja las, preden se odločite za barvanje

Preden se dokončno odločiš za blond barvo v domači izvedbi, je pomembno da realno oceniš barvo in stanje svojih las. Nažalost svetlenje las ni primerno za vse barve in tipe las, v nekaterih primerih je boljše, da se odpraviš v salon. Barvanje na blond doma je slaba ideja če:

  • imaš naravno kodrave lase, saj lahko svetljenje uniči naraven vzorec kodra. Ko se to uniči je potrebno veliko nege, da se škoda popravi.
  • imaš zelo uničene lase. Svetljenje je znano po tem, da lahko še bolj poškoduje lase, zato je pametno, da si jih najprej neguješ in pozdraviš
  • imaš naravno temne lase. Mnogo barv, ki jih lahko kupiš v trgovino ni dovolj močnih, da bi odstranile ves zelo temen pigment iz las.
  • imaš pobarvane lase na temnejšo barvo. Barve za lase ne odstranijo druge barve za lase in učinek svetljenja ne bo viden. Najprej je treba starejšo barvo odstraniti.

Tvoji lasje so pa popolni za svetljenje doma, če so ravni, zdravi in primerne naravne barve (svetlo-srednje rjave).

 

DRUGI KORAK: Izbira odtenka barve

Če si presodila, da so tvoji lasje primerni za barvanje, je naslednji korak izbira odtenka barve. Odtenkov blond barve je ogromno, od biserno blond do medeno zlate blond.

Barva, ki ti bo pristajala je, odvisna od tvoje kože.

Če imaš svetlejšo polt, so za vas najprimernejši svetlejši odtenki, vse od platinum blond do peščeno blond.

Če je tvoja polt temnejša, se je boljše držati malo temnejših zlatih odtenkov.

 

Pri izbiri odtenka pa moraš biti pozorna še na en dejavnik in to je pigment v tvojih naravnih laseh.

Pri laseh z rumenkastimi, rdečkastimi in oranžnimi oz. toplimi podtoni bo zelo težko doseči platinum blond. Najboljši rezultat boš dobila, če boš uporabila zlate in medene blond barve.

Če pa imaš v laseh hladne podtone, pa lahko doma dosežeš tudi zelo lepe platinum odtenke.

 

TRETJI KORAK: Nakup barve

Ko imaš v mislih perfekten odtenek blond barve, je čas, da se odpraviš v trgovino. Na policah boš našla ogromno znamk, pomembno je pa, da kupiš kakovostno in negovalno barvo. Išči barve, ki sta jim v škatlo dodana še šampon in maska, ki negujeta lase takoj po barvanju. Zelo dober znak je, če na škatli piše, da so v formuli barve dodana olja za negovanje las, kot je avokadovo olje. Svetujem pa tudi, da poiščeš barve brez amonijaka.

Po izbrani znamki je čas za izbiro odtenka. Pri tem se ne zanašaj na sliko na sprednji strani barve. Pakiranje barve obrni, saj je na zadnji strani ponavadi slika treh barv las in rezultatov po uporabi barve. Po tej sliki presodi, kateri odtenek bo najbližji zaželenemu na tvojih laseh.

Moja stalna izbira je barva za lase Excellence Creme v odtenku signature blonde (10.13) od znamke Loreal Paris.

 

 

ČETRTI KORAK: Barvanje

Priporočam, da se barvanja lotitš, ko si sproščena in imaš dovolj časa, ker je postopek kar dolgotrajen, še posebej če to počneš prvič. Ne barvaj si sveže opranih las, saj bodo olja, ki se čez čas naberejo na tvojih laseh, varovala lasišče in lase pred učinki škodljivih kemikalij v barvi.

NASVET: Če te skrbi kako bo barva izgledala na tvojih laseh, si lahko z zadnjega dela las odrežeš majhen pramen las in na njen preizkusiš barvo!

 

Med čakanjem, da se barva procesirala, si nanesi masko na obraz, polakiraj nohte, uredi obrvi ali pa poglej epizodo svoje najljubše serije in čas bo minil kot bi mignil.

 

Najprej je seveda treba prebrati navodila, ki so bila priložena v škatlo. Najverjetneje bo pisalo , da si barvo najprej nanesi na zgornji del las pri lasišču, ampak svetujem ti, da tega ne upoštevaš in si najprej naneseš barvo na konice in dolžino las.

 

Zakaj?

Tvoja lobanja in lasišče oddajata toploto, kar pomeni, da se bo barva v bližini lasišča hitreje procesirala kot tista na preostanku las. Posledično bo zgornji del las dosti svetlejši kot dolžina las.

 

POSTOPEK BARVANJA:

-zmešaj barvo po priloženih navodilih

-lase si razdeli na 4 dele

-najprej si barvo nanesi na dolžino las in konice

-barvo nanašaj del po del, zelo natančno saj nočeš izpustiti nobenih pramenov las

-lase si zavij v folijo ali plastično vrečko, da se ohrani toplota in se bo barva lepše procesirala

-po 15-20 minutah si barvo nanesi še na korenine las (lase pri lasišču) in si jih spet zavij v folijo ali vrečko

-počakajte še 20 minut in si barvo speri

-spiraj si jo z mlačno vodo in ne vročo

-uporabi priložen šampon in masko

 

Možno je, da bodo tvoji lasje po barvanju oranžkasti ali rumeni. Če se to zgodi, brez panike saj se to lahko preprosto popravi. Lase si operi z vijoličnim šamponom če imaš rumenkaste lase in z modrim šamponom če imaš oranžkaste lase. Oba šampona lahko uporabljaš pri vsakem pranju las.

 

PETI KORAK: Negovanje las po barvanju

Za lepe in sijoče blond lase pa je zelo pomembno, da jih pravilno neguješ:

  • nekaj časa (vsaj par dni po barvanju) se izogibaj pripomočkov za lase, ki uporabljajo vročino kot so kodralniki, ravnalniki,...
  • za lep odtenek blond pri vsakem pranju uporabi ali vijoličen ali moder šampon. Osebno priporočam Elseve color vive vijoličen šampon.
  • kupi šampone, ki so namenjeni prav za pobarvane blondinke. Moja najljubša sta John Frieda: Sheer blonde  highlight activating brightening šampon in balzam ter Pantene: Hair biology full and vibrant šampon, balzam in maska.
  • uporabljaj vlažilne maske za lase
  • ne barvaj se preveč pogosto. Priporočljivo se je barvati vse na 2 meseca.

     

Zdaj je pa čas, da se odpraviš v trgovino in se lotiš preobrazbe svojih las!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title